Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a wiec mam 2 zdjecia, z gory przepraszam ze w stanie "surowym" ale niestety nie mam pomyslu jeszcze jak je wyczyscic, moze kwasek albo ocet ?? nie wplynie to negatywnie na sylikon ? ehh kamienia od groma :/

5758681e1f98b.jpg

575868b4e540b.jpg

Opublikowano

Pozwole spytac raz jeszcze. Czy moze ktos ma jakis pomysl co zrobic z tym "kominem" przeszukalem chyba caly internet ale nikt nie opisywal podobnej sytuacji. Kazdy korzystal z sumpa a ja mam zwykly kubelek ktorego nie planuje zmieniac. Z kolei boje sie to kroic tak bez doswiadczenia

Opublikowano

Suricade bardzo dobrze Ci podpowiedziała. Podłącz kubełek do otworu w dnie, do komina włóż kilka centymetrów gąbki przyciętej do jego rozmiaru i prefiltr gotowy.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

To chyba nie będzie takie proste żeby tam podłączyć kubełek. Kubeł na swoją określoną objętość no i jak go włączysz to będzie ciągnął wodę podciśnieniem a nie grawitacyjnie. Tutaj może się zrodzić problem z regulacją przepływu. Może się zdarzyć, że albo trzeba będzie zmniejszyć w nim przepływ albo będzie łapał lewe powietrze.

Jest jeszcze opcja żeby założyć kolanko i dać tą rurę w dół w kominie. Wtedy od góry w kominie gąbki gruboziarniste i zasys będzie dołem co pozwoli uniknąć łapanie powietrza.

Kolejna sprawa to taki komin z górnym przelotem nie będzie łapał syków. Z jednej strony dobrze ale z drugiej trzeba będzie zapewnić osobny filtr mechaniczny.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak tez mi sie wydawalo ze nic nie wyciagnie. Widzialem filmik jak facet mial cos kolo 1000l baniak z sumpem i tam jedyne co mial to wylot czystej wody do zbiornika a zasys byl na zasadzie grawitacji wlasnie przez komin. Byl to taki sam komin jak moj a mimo to on twierdzi ze nie musi odmulac zbiornika. Jakos nie widze tego zeby nieczystosci splywaly po powierzchni przez komin.

Koniec koncow obecnie musi mi wystarczyc 1 filtr (tetratec ex 1200) i choc wasze pomysly sa kuszace to jednak nie mam stracte biologa ktory najlepiej by na tym skorzystal.

-- dołączony post:

Maly update. Wg mnie najefektywniej bedzie w obecnym wypadku kubelek plus cyrkulator 3000lph. Zasys po prawej stronie babiaka tuz nad dnem, nad nim cyrkulator skierowany na tylna sciane ku gorze , w lewej czesci zbiornika wlot czystej wody z kubelka.

Filtr wypelniony: od dolu biobale 》ceramika 》zeolit 》gabki (na gorze kazdego poziomu standardowa gabka.

Co sadzicie o takim ukladzie ?? Czy to wystarczy?? I jak z czestotliwoscia sprzatania kubelka ?? Raz w miesiacu wystarczy. Komin niestety zostanie nieuzywany lub go poprostu wytne.

Opublikowano

Filtr wypelniony: od dolu biobale 》ceramika 》zeolit 》gabki (na gorze kazdego poziomu standardowa gabka.

Na wlocie do filtra zewnętrznego prefiltr z gabki, do środka filtra 1 litr Matrixa i pół litra Purolite w pończosze, możesz zostawić gąbki, żadnych biobali i zeolitów.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Maly update. Wg mnie najefektywniej bedzie w obecnym wypadku kubelek plus cyrkulator 3000lph. Zasys po prawej stronie babiaka tuz nad dnem, nad nim cyrkulator skierowany na tylna sciane ku gorze , w lewej czesci zbiornika wlot czystej wody z kubelka.

Co sadzicie o takim ukladzie ?? Czy to wystarczy?? I jak z czestotliwoscia sprzatania kubelka ?? Raz w miesiacu wystarczy. Komin niestety zostanie nieuzywany lub go poprostu wytne.

Jeśli twój kubełek ma służyć jako filtr biologiczno-mechaniczny to zostawiłbym samą ceramikę 1-2l+gąbki,oraz dodałbym dodatkowo watę filtracyjną do oczyszczania wody z drobinek...

Ale takie rozwiązanie z czyszczeniem tego filtra(biolog+mechanik) co miesiąc lub dwa,będzie skutkowało jego częstym otwieraniem,w najgorszym wypadku rozszczelnieniem,przeciekaniem wody(uszczelki itd) i skróceniem jego żywotności...

Filtr kubełkowy najlepiej będzie sprawdzał się jako typowy biolog,choć są tacy co używają ich jako typowych mechaników i tez dają radę...

Może zrób tak że kubełka zastosujesz jako typowy biolog z wkładami jakie tobie podałem wyżej+dodatkowo na zasysie gąbkę jako prefiltr,wtedy kubełka będziesz otwierał co 3-5miesiecy w celu przepłukania gąbek(oczywiście w wodzie odlanej z akwarium)+wymiana waty na nową(koszt niewielki)...

Do tego kubełka dodaj filtr wewnętrzny cyrkulator z gąbką np taki https://www.plantagarden.pl/napowietrzanie/2383-pompa-aquael-circulator-2000.html?gclid=Cj0KEQjwyum6BRDQ-9jU4PSVxf8BEiQAu1AHqnSlW3rbx3RP1bVecp_2YVFlbMLB4Xbl1_WHoyMn8WcaApe48P8HAQ

W razie kłopotów z zanieczyszczeniami na dnie dołożysz potem ewentualnie falownik...

Ogólnie kubełek(biolog)+mechanik powinno wystarczyć spokojnie...

Wybór więc należy do ciebie :D...

Na wlocie do filtra zewnętrznego prefiltr z gabki, do środka filtra 1 litr Matrixa i pół litra Purolite w pończosze, możesz zostawić gąbki, żadnych biobali i zeolitów.
0.5l purolite według mnie to będzie za mało,co będzie skutkowało jego częstą regeneracją...

Jeśli już to proponowałbym 1l purolite...

• Dziękuję 1