Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zrobiłam restart akwarium i sprzedałam całą poprzednią obsadę :) Myślałam nad Cynotilapia Hara Gallireya Reef 10 sztuk, Pseudotropheus Elongatus Mphanga 10 sztuk lub Neon Spot również 10 sztuk, ale nie miałam styczności z tymi rybkami, więc prosiłabym o rady co do obsady i nie tylko. Akwa będzie prawdopodobnie jednogatunkowe lub dwugatunkowe. Pokrótce opiszę baniak.

Wymiary- 121x46x64 o pojemności 260l

Filtracja- filtr zewnętrzny 1000l/h jako wkład stosuję zeolit. Myślę, że filtracja wystarczająca :D

Cyrkulacja- falownik JVP-100 2500l/a

Oświetlenie- 1 przyciemniona świetlówka HiLite Day T5

Podłoże- styropian 2 cm, piasek zwykły do piaskownicy 40 kg i żwir 2 cm ok.0,5 kg

Skały- serpentynit ok.25kg

Parametry- baniak dopiero 2 dni po restarcie, więc tylko Ph mierzyłam i wynosi 8.0-8.5. Testy kropelkowe zoolek. Reszta testów kilka dni przed wpuszczeniem domowników :)

Temperatura- 26 stopni

Opublikowano

Pomyśl nad zmianą neon spota bo to ponoć ciapa jak na pyszczaka i może zostać totalnie zdominowany przez pozostałe gatunki, zamiast niego daj maingano.

Opublikowano

Jeszcze pomyślę. Ciężko się zdecydować jakie ryby kupić :D Kupował ktoś rybki na Malawian ? Myślałam, żeby tam kupić, ale nie jestem pewna...

Opublikowano

Witaj droga Ahato na naszym forum

Jednogatunkowo przy takim zbiorniku to bym sobie odpuścił hodowlę.

Na początek wziąłbym pod uwagę Harę i Mphange. Hara może być mniej tolerancyjna wobec Mphangi. Oba gatunki żywieniowo pasują do siebie. W celu zaspokojenia terytorialności Hary proponuję stworzyć więcej kryjówek.

Drugą opcją na jaką bym proponował spojrzeć jest dołączenie do Hary coś z dużym dymorfizmem płciowym, a mam na myśli np Metriaclima Msobo Magunga, Metriaclima Membe Deep, Pseudotropheus Saulosi ( chociaż on może być mocno zdominowany przez Harę),każdy z wymienionych gatunków ma piękne żółte samice, natomiast samce świetnie będą kontrastowały z samcem Hary. Żywieniowo będą podobne, chociaż hara lubi chrupnąć delikatnego mięska lecz uważam, że przy diecie 50/50 powinny sobie poradzić bez problemu.

Jeszcze można by zastanowić się nad Pseudotropheus Acei. Masz wysoki zbiornik w sam raz na Acei, lecz może ograniczać długość akwarium włożenie tego gatunku,trzeba poczekać aż ktoś się jeszcze wypowie.

Powodzenia w hodowli najpiękniejszego biotopu :D

Opublikowano

kolego Mortis ja mam akwa 120x60x60 czyli 432 l i mi Acei odradzano także nie polecaj jej do mniejszego szkła bo to kawał rybska, lubi pływać w toni no i musi mieć po długości co by mieć gdzie zawracać:-)

Opublikowano

Myślałam właśnie nad Harą, ale raczej Chinyankwazi F1 i Metriaclima Membe Deep F1 po 8 sztuk. Co do Acei to też się zastanawiałam, ale zrezygnowałam ze względu na wielkość :)