Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ale ten naświetlacz z linku to nie jest RGB jak w tytule tematu, więc raczej OT wychodzi:D

Widzę jesteś w rozterce? może coś podpowiem jak mi na pw wypiszesz swoje wymagania co do światełka. Sam czekam na dostawę z aliexpresu diod RGBW 12W - tak wyszło coś 110 zł za 20szt czyli mocy LED 240W.

Opublikowano

Sytuacja jest następująca. Przez ponad 2 lata miałem 2 naświetlacze LED 10W biały zimny. Przez 1,5 roku dawały radę ale od pół roku zauważyłem, że świecą słabiej. Dołożyłem więc jedną świetlówkę T5 39W 10000k i jest już o niebo lepiej. Jednak chciałbym w akwarium pełne spectrum świetlne, które nie dość, że pozwoli wybarwić wszystkie ryby a nie tylko niebieskie to i coś dla glonów zafundować. Po dołożeniu tej świetlówki zaatakowały mnie okrzemki ale już sobie poszły i pojawia się powoli glon zielony, czyli w dobrym kierunku.

Bije się z myślami bo w planach w nowym domu znacznie większy zbiornik i tam oświetlenie na pewno LED RGB na diodach, ale tutaj chyba już kasy nie chce mi się wydawać wielkiej na lepsze oświetlenie.

Do finału: skoro jest o niebo lepiej przy jednej świetlówce 39w 10000k to pomyślałem, że 2 naświetlacze 20W białe zimne na diodach Epistar dadzą radę i stąd moje niezdecydowanie.

Opublikowano

Jestem w szoku - naświetlacze nie przepaliły się w rok??? :D

Jeśli sam zauważasz spadek świecenia to musi być z lumenami tragedia:D

Z opisu wygląda tak

2x 10W naświetlacze białe świecą tak po 500lm + T5 39W ok 3000lm czyli suma sumarum masz 4000lm i dopiero to cię zadowoliło.

Odpowiedz więc jest prosta - potrzebujesz 10szt diod LED RGBW 12W bo one dadzą pełne spektrum światła i 4200lm strumienia świetlnego - ale będzie jazda lufa oszalejesz jak to zaświeci.

Widać więc że nie da się skorzystać z obudów naświetlaczy bo trzeba by co najmniej 10 szt zamontować - pozostaje tylko radiator-belka + szyba nakrywowa ewentualnie alternatywnie osłona bryzgoszczelna z plexy 2mm na belkę + sterownik Romka ten z wyższym napięciem + zasilacz 32V o taki

ZASILACZ HP 0957-2260 32V 5625mA 180W + KABEL (6178561133) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

no i laptop by to zaprogramować:D w cyklu dobowym - wyjdzie Malawi bajka:D :D nie poznasz swoich ryb kolego:D

Opublikowano

Z opisu wygląda tak

2x 10W naświetlacze białe świecą tak po 500lm + T5 39W ok 3000lm czyli suma sumarum masz 4000lm i dopiero to cię zadowoliło.

Z tymi lumenami to bym tak nie szalał bo świetlówka to może i miała 3000 lumenów 4 lata temu jak świeciła w HT :)

Szczerze to teraz też może świeci na pół gwizdka bo stara jak świat już.

Ten naświetlacz z diodą COB Epistar daje 1600 lumenów więc miałbym 3200 lumenów w rozsądnej cenie i 40W a nie 120 :)

ryzyk fizyk zamówię te 2 naświetlacze a jak nie zdadzą egzaminu to zamontuje na zewnątrz budynku.

Opublikowano

Dobrymi chęciami piekło wybrukowane. Starałem się zaproponować pełne spektrum bo widzę co daje w akwarium. te od razu zamontuj na zewnątrz budynku:D

Chciałeś pełne spektrum światła z RGB a skończyło się drogo i 2x LED biały. 6500K i Ra >70

Te proponowane ledowe RGBW 120W można regulować tym od Romka, ale nie ma co namawiać - kupuj co chcesz bo wiesz lepiej.;)

Opublikowano

120W ledów dobrej marki to ile WAT światła przy świetlówkach? 800W? Ja rozumiem szczere chęci ale przeraża mnie lutowanie, uszczelnianie programowanie itp itd. Kurna sam już nie wiem, jak baba przed okresem. Zapodałbym gotowca jak ktoś ma na zbyciu ;)

Opublikowano

Rozumiem twoje przerażenie ale może nie wszystko stracone:D i będą z ciebie ludzie, może jednak nie będziesz miał okresu:D

1/ Romkowy sterownik ci zaprogramuje twoje dziecko - one teraz wszystkie się rodzą z obsługą smartfona i tabletu takie tam programowanie graficzne sterownika inmar dawał dziecku. Moja wnuczka ma 4 mce i już słucha bajek z tabletu - damy radę

czyli to mamy z głowy.

2/ Ty zupełnie nie masz głowy do interesu lufa.:D

Kupujesz u Chińczyka 20szt RGBW 12W na PCB i czekasz 2-3 tygodnie na dostawę ale masz tam zaznaczone do każdego koloru + i - i lutownicą nie lutujesz do diody tylko do punktu lutowniczego - nic nie przegrzejesz i nawet jak zrobisz zwarcie to nie zniszczysz diody. Płacisz za to coś 103zł z przesyłką do Polski.

Z 8 - 10 lub 2x8 szt robisz swoje światełko 96W - 190W a resztę diod sprzedajesz na allegro lub olx i zwraca ci się koszt całego zakupu bo te diody w Polsce są tylko drogie Cree a w handlu brak. Kupią od ciebie koledzy z forum jak zaprezentujesz co to potrafi.

3/ Pomogę ci to wszystko zbudować ale specjalnie nie zrobię za ciebie bo nigdy nie uwierzysz w siebie - ale też nie zostawię cię z tematem jak z ręką w nocniku. pisz na pw

4/ Nie można wprost porównywać światła żarówki, świetlówki, leda białego i RGB . Można operować strumieniem świetlnym ale pamiętając że ledy świecą nie dookólnie jak świetlówka a tylko w jednym kierunku na 120 st. więc te 120W z RGBW to nie jest 800W świetlówek a przez to że możesz płynnie regulować to zawsze ustawisz i swój kolor i siłę świecenia - nie musisz korzystać z pełnej mocy ale jak cię najdzie baniak morski to światełko już masz..

Napisz czy masz i jakie zasilacze to raczej dostosujemy ilość diod pod istniejący zasilacz - jak nie masz zasilacza to zaprojektujemy tak by był Pan zadowolony:D raczej te sprawy robocze to pisz na mojego priv mail bo i fotki wkleję i szybko się dogadamy.

Opublikowano

Ja to już nie ogarniam totalnie. Ile to W zżera? Bo ja to chciałam LED głównie ze względu na energooszczędność a tu widzę jakieś dzikie ilości watów i nie wiem czy to faktyczne zużycie czy porównanie ze tyle światła dałaby świetlówka o mocy tylu i tyłu watów

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka