Skocz do zawartości

temperatura wody latem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To znaczy pokrywę otworzyć dać wentylator i powinno być ok?

No i popatrz, dochodzimy do tego co napisałem Ci w pierwszej odpowiedzi.... Nie musisz mieć nawet wentylatora, ja go nie mam, a samo otwarcie pokrywy i parowanie wody powoduje, że temperatura nie rośnie tak drastycznie, dokładnie tak jak to opisał Marcin.

Opublikowano
Lodówka turystyczna z wężownicą. Dużo tańsza opcja niż chłodziarki do akwarium. Sam nie stosuje ale widziałem na YT jak goście takie patenty robili i działa.

Ta dużo tańsza to nieporozumienie, próbowałem takiej metody i lipa, potrzebna jest lodówka z agregatem tak jak normalne domowe, nie z ogniwem Peltiera. Wszyscy na poważnie kombinujący z chłodzeniem wody w akwarium kończą na zakupie oryginalnej chłodziarki do akwarium.

Opublikowano

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi.

Nie chce się bawić w żadne lodówki i agregaty spróbuję tak jak koledzy pisali otworzyć pokrywę i robić częstsze podmiany zimniejszą wodą aby temperatura nie podeszła powyżej 29C

Opublikowano

Potwierdzam że skutecznym i prostym sposobem zbicia temperatury jest zwiększenie parowania. W poprzednim akwarium z Trofeusami miałem pokrywę z trójdzielną klapą.

Na lato jedną z klap podmieniałem na własnoręcznie dorobioną klapę z zamontowanym wentylatorem od zasilaczy komputerowych. Dodatkowo miałem to podpięte pod taki sterownik który włączał wentylator jak temperatura przekraczała zadaną.

Akwarium było na poddaszu gdzie latem temp. dochodziły do 34-35.

Tym jednym wentylatorem w 300L akwarium zbijałem temp. skutecznie poniżej 30st.

Wyłączne otwarcie klap może nie wystarczyć, ponadto istnieje niebezpieczeństwo że ryby wyskoczą.

Opublikowano
Nie chce się bawić w żadne lodówki i agregaty spróbuję tak jak koledzy pisali otworzyć pokrywę i robić częstsze podmiany zimniejszą wodą aby temperatura nie podeszła powyżej 29C

.....i to jest najlepsze rozwiązanie. Możesz do tego dodać nawet domowy (biurkowy) wentylator i będzie OK a niekoniecznie taki jak Ci pokazałem chociaż ma tę zaletę ,że możesz go śmiało zamontować do korony czy też samego szkła akwa i ma regulację kąta ustawienia względem powierzchni wody. Ja z niego jestem zadowolony..Ale wspomniany biurkowy też zrobi swoją robotę.

Opublikowano
Wszyscy na poważnie kombinujący z chłodzeniem wody w akwarium kończą na zakupie oryginalnej chłodziarki do akwarium.

Ale tania ;-)

Chłodziarka TECO TK 2000 ____ akwarystyczny24 (5358951562) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img02.allegroimg.pl/photos/400x300/53/58/95/15/5358951562@@AMEPARAM@@02@@AMEPARAM@@53/58/95/15@@AMEPARAM@@5358951562

Opublikowano

Może się myle ale taki sprzęt jest nie po to żeby schłodzić wodę w upały ale żeby ustawić wymaganą temperature na poziomie powiecmy 15,10 a może 5* przy chodowli jakiś specyficznych stworzeń.