Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz, jak to mówią pomarzyć zawsze wolno ;) a tak serio to dopiero po wakacjach będę mógł pozwolić sobie na zmianę pokrywy z powodów finansowych. Czymś jednak świecić będę musiał przez ten czas ;) a mam 3x 865 Philipsa i 2x Groluxa od Salvini. I nie wiem czy się nadadzą. Myślałem, że ktoś podrzuci swój układ. Swoją drogą 18000k nigdy nawet nie widziałem jak świeci. Bardzo niebieskie? A co do ilości świetlówek to 2 zostawić?

Opublikowano
Swoją drogą 18000k nigdy nawet nie widziałem jak świeci. Bardzo niebieskie? A co do ilości świetlówek to 2 zostawić?

..świeci tak jak u mnie w stopce widać. Czy na niebiesko..? Jeżeli masz ciemne klimaty jak ja to nie widać tego niebieskiego. Wielu kolegów takich używa bo one powodują ,że ryby w tym świetle wyglądają bardzo fajnie. Jak ktoś nie widział to powie Tobie ,że jest bardzo niebieskie....a tak nie jest. Wojtek ( były przezes0 tez takiej używa..poszukaj jego filmików czy zdjęć. Nie chce Ciebie na siłę przekonywać ale w naszym biotopie Power i Aqua naprawdę dają bardzo fajne efekty. Jeżeli chodzi o ilość to ja bym dwie zostawił..zależy co lubisz. Niektórzy dają dużo światła bo ryby też w dużej ilości światła pokazują swoje walory.. Ja wole ciemne klimaty ...

Opublikowano

Zdecydowanie wolę ciemny klimat ;) dlatego planuje mały BW zrobić, ale to nie w temacie. Chce właśnie osiągnąć coś takiego jak u Ciebie widac. Btw wydałem tyle kasy na grzałki, przed chwilą przyszły i się okazalo, że mają 1m kabla :D jak je przerobie to stracę gwarancje, ale będzie kabli...

Opublikowano
Btw wydałem tyle kasy na grzałki, przed chwilą przyszły i się okazalo, że mają 1m kabla jak je przerobie to stracę gwarancje, ale będzie kabli...

...oni chyba specjalnie dają takie krótkie przewody. U mnie było to samo..A jeszcze później okaże się ,że są zbędne jak u mnie:) Ale jedną warto mieć choćby nawet nie była używana.

Opublikowano

Jestem zdecydowanie tego samego zdania. No te kable to masakra jak otworzyłem to się śmiałem ;) przepraszam, że w tym temacie, ale jakie gatunki pływają u Ciebie? Ten rudy kolor strasznie mi sie podoba. Co to takiego?

Btw wracając do świetlówek to chyba zamowie jedna 18000k zobaczę jaki będzie efekt z moim philipsem. Dzięki za pomoc!

Opublikowano
Btw wracając do świetlówek to chyba zamowie jedna 18000k zobaczę jaki będzie efekt z moim philipsem. Dzięki za pomoc!

..ale weź Power Glo Hagena. Gdybyś miał problem a był we Wrocławiu w Trzmielu to porozmawiaj z Michałem a on Tobie ściągnie taką jaka chcesz. Chyba ,żeby miał akurat u siebie.

...ja kiedyś przyrównywałem 6500K i tę 18000K to myślałem ,że ktoś mi akwa podmienił a szczególnie piasek.

Opublikowano

Ja teraz używam 1 x t8 36w JBL Marine Day 15000k w takim samym akwarium jak Twoje i powiem że przez lata nic lepszego nie miałem, świeci takim mocno białym światłem z taką dyskretną niebieskawą poświatą. Ale przede wszystkim nie wymysla na rybach jakiś dziwnych kolorków tylko podkreśla naturalne barwy.

• Dziękuję 1