Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Haczyk można wyciąć z pcv i wtedy zaczepiasz kaseciaka o wzmocnienia akwarium.

Gąbka 45ppi, jak się zdecydujesz to dam Ci na priw. dane do gościa z Allegro, który docina gąbki na wymiar, koszt takiej gąbki to pewnie około 10-15zł + przesyłka.

Opublikowano

Z tego co czytam/widzę hamburga trochę łatwiej zrobić więc chyba jednak jego wybiorą bo moje zdolności majsterkowania nie są zbyt dobre :D Czy ktoś może pomóc w wyborze gąbki i innego sprzętu do tego filtra do akwarium 240l?

Opublikowano
Nie no 700l to dla mnie za dużo :D A jest gdzieś instrukcja budowy hamburga lub kaseciaka dla kobiet krok po kroku? :D 240l to taki max jak na moje możliwości ale lepsze to niż 160 ;)

O to Aniu z Warszawy masz nas wielu do pomocy.:D :D od razu wiem jaką masz kranówę - styknie bez problemów.

Trudno pozostajemy więc przy 240l - wiesz że teraz możesz dać 3 gatunki ryb a nie jedną:D zerknij przykładowo na te posty z propozycjami ale jest wiele innych

http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076p3.html

Ale i tak wklejam ci projekt kaseciaka narożnego wiszącego na wzmocnieniu wzdłużnym w jednym z rogów ( tu lewy) który wystarczy przewiesić do takiego baniaka 400l bez żadnej zmiany.:D a po zmienie na pompę DCT4000 która tam wchodzi nawet do baniaka 700 - 1000l

Jak już znasz wymiary akwarium to zamawiasz formatki

1/ na dno z białego spienionego pcv 4mm o 2 cm mniej na obu wymiarach

2/ tło z czarnego spienionego pcv 3mm od wzmocnienia do podłogi czyli dna i po całej szerokości wewnętrznej akwarium.

3/ formatki z tegoż 3mm czarnego pcv o wymiarach wewnętrznych jak na rys. pamiętając by dokładać grubość pcv 3mm gdzie trzeba.

Wysokość kasety h to wymiar od dołu wzmocnienia do 10cm nad dnem bo dojdzie 5cm piasku więc kaseta zrobi 5cm grotę dla pysiów.

Rysunek haków i gdzie zamówić gotowe formatki w Warszawie podeśle ci Plezi bo tu tylko schematycznie zaznaczone.

Klej sekundowy CosmoPlast500 z kroplomierzem za ok 16zł kup na allegro bo w marketach nie ma. Inne w wodzie robią się białe i paskudnie wygląda.

Jak skleisz zmierz wymiary gąbki i zamów w WodaTech masz go na allegro.

Złoże biologii jeśli nie masz z innego biotopu to 0,5 -max 1 litr lawy wulkanicznej 2-3cm gradacja no i pompa Atman 306. grzałka wystarczy 200W byle krótka była

Blok adsorbera NO3 zrobisz póżniej ale miejsce już będzie.

Teraz najważniejsze - żebyś niewiem jak się starała spartolić ten kaseciak to i tak będzie działał rewelacyjnie więc do dzieła bez żadnych obaw ( paluszków sobie klejem nie sklej bo trudno rozerwać a łapie w sekundę:D )

post-14371-14695728987923_thumb.jpg

post-14371-14695728988833_thumb.jpg

Opublikowano
Czy ktoś może pomóc w wyborze gąbki i innego sprzętu do tego filtra do akwarium 240l?

..kolega we wskazanym poście stosował gąbkę PPI45. Pompa cyrkulator Aquael 2000 da spokojnie radę

AQUAEL CIRCULATOR 2000 POMPA GŁOWICA FILTR MAX.350 (5842872355) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

. Pozostaje tylko kwestia zamocowania gąbki. Ale wybór filtra pozostawiam już Tobie. Jak sama widzisz możliwości masz bardzo dużo razem z filtrami które możesz dostać od kolegi.

Opublikowano

Ania mam w obu akwariach kaseciaki i juz raczej nie wydam złotówki na filtry zewnętrzne. Polecam gorąco. U mnie nie wiszą na haczykach. Od góry trzyma je wzmocnienie akwarium a na dole kaseta jest "przywalona " skałami.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli chodzi o spienione PVC i klej to w Warszawie na Muszkieterów dostaniesz jedno i drugie za jednym zamachem :) wiec nie trzeba kombinować z przesyłkami. Nazwy nie podaje, żeby nie było że kryptoreklama (jak coś to pisz na priv podam dokładny namiar).

Opublikowano
Nazwy nie podaje, żeby nie było że kryptoreklama

..możesz śmiało podać. Tez tu na forum podajemy nazwy czy adresy sklepów bez problemu. Ewentualnie jest dział SKLEPY ( czy jakoś tak) gdzie podajemy adresy gdzie można kupić ryby , kamienie itp.

Opublikowano
RadekR ma rację, tam właśnie się zaopatruję, Akces na Muszkieterów 31. Cięcie na miejscu od ręki, klej też, rozsądne ceny.

Dokładnie to miejsce ;)

-- dołączony post:

Akces na Muszkieterów 31

Dokładnie to miejsce :)