Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Szykuje się do założenia akwarium 160l Malawi ( pierwsze w moim życiu w tym biotopie) i mam do Was ważne pytanie.

Czy w takim litrażu można zamontować tylko filtr wewnętrzny (jeżeli tak to jaki)? Niestety nie stać mnie na kupno dwóch filtrów zewnętrznego i wewnętrznego a jako że jestem kobietą również mam obawy nawet przez zalaniem mieszkania :D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak, możesz połączyć oba filtry, wielu z nas stosuje, tak zwany filtr kasetowy, woda nie opuszcza zbiornika, więc jest bezpiecznie, a wydajność... działa u mnie w 72l, działa w moim 280l, działa też u chłopaków co mają 700+ :)

Odsyłam Cię do tematu o budowie filtra narożnego, oraz do tematu Deccorativo o kaseciakach.

Ewentualnie służę pomocą na priw.

Pozdrawiam

Opublikowano

Plezi ci odpowiedział - tak da się zrobić filtrację i to wspaniałą bo tanio i bezpiecznie.

To twój pierwszy post na naszym forum i pięknie cię witam Piękna Czarna Lady:D

My tu wszyscy hołubimy takie damskie kwiatuszki bo ich na naszym forum mało:(

Możesz liczyć na pomoc wielu z nas.

Znacznie by pomogło nam jak byś wpisała w swój profil miejscowość bo od razu wiadomo do kogo z doświadczonych najbliżej, a i o twojej kranówie może dowiemy się więcej.

Przemyśl też czy jest możliwość postawienia od razu większego akwarium i co cię powstrzymuje przed takim 720l:D :D

Jeśli powodem jest brak doświadczenia - to nie jest już żaden argument jak zawitałaś tutaj:D - pomożemy uniknąć błędów ( te 160l to pierwszy błąd:D )

i co ty na to?:D

Opublikowano

.....jasne ,że da się. Na allegro znajdziesz wiele filtrów w atrakcyjnych cenach. Większość z nich to są gąbkowe ( sama gąbka jako wkład filtracyjny)... Ale już Aquael Turbo to są filtry mechaniczno-biologiczne. Koledzy wyżej polecają Ci filtry kasetowe które mają tę zaletę w tym przypadku ,że nie rzucają się w oczy w tak małym akwarium, w przeciwieństwie do wspomnianych Aquel i spełniają role o którą pytasz. Każdy z nich będzie OK.. .. to tylko kwestia estetyki , kosztów i ewentualnych zdolności manualnych gdybyś chciała sama wykonać jak w przypadku kaseciaka.

Opublikowano

Filtr zewnętrzny od wewnętrznego różni się tak naprawdę tylko umieszczeniem.

Bezproblemowo działać i sprawdzać się będa wszelkie filtry gąbkowe.

Jeśli filtr jest mały, to prostu będziesz częściej go czyścić i wodę podmieniać w większej ilości.

Możesz kupić po prostu samą głowicę i dużą gąbkę do tego. Jedyna rada to szukaj filtru, który będzie miał dużo miejsca na materiał filtracyjny

Opublikowano

BlackLady92 polecam Ci posłuchać deccorativo co do wielkości zbiornika.

Jeżeli masz miejsce w domu i możliwość postawienia większego to tak zrób. Rybki będą miały więcej miejsca i będą mogły lepiej się rozwijać :D a koszt filtracji i tak raczej się nie zwiększy jeżeli zrobisz kaseciaka jak poleca Pleziorro i deccorativo.

Życze powodzonka ;)

Opublikowano

Skoro BlackLady92 nie stać na kupno dwóch filtrów to tym bardziej nie będzie stać na kupno baniaka >700l.

Na marginesie aquael turbo 2000 z gąbką ogarnie biologię i mechanikę oczywiście przy bardzo rozsądnej obsadzie.

Opublikowano
Skoro BlackLady92 nie stać na kupno dwóch filtrów to tym bardziej nie będzie stać na kupno baniaka >700l.

Na marginesie aquael turbo 2000 z gąbką ogarnie biologię i mechanikę oczywiście przy bardzo rozsądnej obsadzie.

Planuje obsadę 2 samce i 5-6 samic Saulosi. A jeżeli bym się zdecydowała na akwarium 240l to już trzeba byłoby zaopatrzyć się w filtr kubełkowy? Nie planuje licznej obsady :D

Opublikowano

Jeśli pieniądze przeznaczone na kubeł wydasz na kaseciaka - koszt materiałów około 40zł + gąbka + pompa. To śmiało możesz na nim postawić 240 lub więcej litrów. A różnicę spożytkować na dodatkowy litraż.

ps.

Pompa do 240 to może być Atman 306 - za ~85zł z przesyłką, gąbka to będą jakieś groszowe sprawy.

Opublikowano

Nikt nie wspomniał lufa o akwarium 700L. Przynajmniej Ja nie wspomniałem a deccorativo sobie zażartował najwyraźniej.

W akwarium 240 litrów jest już większy manewr nawet i na dekoracje i obsadę. Nawet z tego co pisze Plezzioro to filtracja nie wyjdzie wcale droższa :)

Koleżanka sama zdecyduje jak będzie chciała, po prostu jej podpowiadamy i wydaje mi się że podpowiedz kupna większego akwarium będzie rozsądniejsza.

Pozdrawiam :D