Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli jednak mógłbym mieć auratusa tylko żeby dać z nimi msobo.

Jeszcze muszę to dokładnie przemyśleć :D

Będzie za żółto . Zrób sobie dwugatunkowe akwa. Przykłady :

M. Msobo i M.callainos

Auratus i M.callainos

P.saulosi i P. Cyaneorhabdos Maingano

Opublikowano

Kado moze i masz racje ze bedzie za zolto ale w pozniejszym etapie jak juz dorosna to auratus jest praktycznie czarny. Msobo rowniez, tylko samice sa zolte. Fakt ze samic bedzie wiecej i to moze spowodowac ze zolty bedzie przewazal.

Caly czas mysle o tym zeby miec w akwarium msobo i coube. Auratus to w sumie moja rybka marzenie :D

Te 3 gatunki mi sie najbardzizej podobaja. Moze zaryzykuje i polacze auratus z msobo. Z przewaga msobo, tak jak pisal ktos wczesniej zeby auratus sobie za duzo nie pozwalal.

Opublikowano

M. msobo - jedna z najładniejszych Mbuna - słuszny wybór. Najlepiej 3 samce i kilka samic.

C.cobue - terytorialne, piękne samce, ale w czasie tarła. Poza nim już tak nie zachwycają, samice kolorystycznie do bani - szybko z nich zrezygnujesz.

C. Jalo reef - o wiele ładniejsze samce i samice od C.cobue.

P.intrruptus - fajna propozycja, ale samiec się schowa w kryjówce i będziesz widział głownie żółte samice. Szybko zaczną się krzyżować z msobo.

P.elongatus spot - może zostać sponiewierany jak trafisz na cieniasa samca.

M.auratus - jak najbardziej do połączenia z msobo, ale koniecznie większe stado.

Jeżeli zdecydujesz się na msobo i auratusa, to kup najpierw msobo, a po miesiącu (lub w tym samym czasie, ale o połowę mniejsze) auratusy.

Mam w tej chwili akwa o podobnej wielkości z auratusami i M. lombardoi - wszystko świetnie funkcjonuje.

Powodzenia.

• Dziękuję 1
Opublikowano
M. msobo - jedna z najładniejszych Mbuna - słuszny wybór. Najlepiej 3 samce i kilka samic.

C.cobue - terytorialne, piękne samce, ale w czasie tarła. Poza nim już tak nie zachwycają, samice kolorystycznie do bani - szybko z nich zrezygnujesz.

C. Jalo reef - o wiele ładniejsze samce i samice od C.cobue.

P.intrruptus - fajna propozycja, ale samiec się schowa w kryjówce i będziesz widział głownie żółte samice. Szybko zaczną się krzyżować z msobo.

P.elongatus spot - może zostać sponiewierany jak trafisz na cieniasa samca.

M.auratus - jak najbardziej do połączenia z msobo, ale koniecznie większe stado.

Jeżeli zdecydujesz się na msobo i auratusa, to kup najpierw msobo, a po miesiącu (lub w tym samym czasie, ale o połowę mniejsze) auratusy.

Mam w tej chwili akwa o podobnej wielkości z auratusami i M. lombardoi - wszystko świetnie funkcjonuje.

Powodzenia.

Demasoni co powiesz na to zeby dac msobo 3 samce i 8 samic i tak samo auratusa? Czy jednak mialbys lepsze inne rozwiazanie ?

Jak juz zaczalem myslec o auratusie to wiedzialem ze bede musial najpierw kupic pierwsze inny gatunek zeby wlasnie auratus sobie nie pozwalal na duzo :D

Opublikowano

Dziekuje demasoni za informacje :)

Duzo mi podpowiedziales i teraz tylko zastanowic sie czy dokladnie ta obsada. Lepiej przemyslec na spokojnie niz pozniej zalowac :D