florek91 Opublikowano 15 Maja 2016 #1 Opublikowano 15 Maja 2016 Drodzy koledzy, ten wątek miałem założyć trochę później ze względu, że jeszcze brak wody w akwarium, ale postanowiłem moje zgryzoty przerzucić na forum, a nie męczyć się z nimi samemu . Dotychczas moje wszystkie zbiorniki to była mbuna i tak tez miało być teraz . Postawiony zbiornik 1050l to zapewne niektórzy już wiedzą,daje spore możliwości i łącznie z rodziną skłaniamy się tym razem ku non mabuna . Nigdy nie miałem z tymi rybami do czynienia i tu potrzebowałbym skorzystać z waszego doświadczenia i pomocy . Oglądałem piękne zbiorniki Stana oraz Crav i robią one ogromne wrażenie . Wytypowałem wstępną listę jakie ryby mi się podobają, a z niej które bardziej mi się podobają, ale proszę byście mi pomogli przy wyborze . Akwarium czeka jeszcze na pokrywę, aż wróci z lakierni proszkowej i myślę, że będzie można zalewać pod koniec miesiąca więc i za rybami będzie trzeba się rozglądać . Z góry dziękuje za waszą pomoc . Lista : BUCCOCHROMIS RHOADESI "YELLOW" F1 ooo ARISTOCHROMIS CHRISTYI AULONOCARA STUARTGRANTI NGARA - może CHAMPSOCHROMIS SPILORYNCHUS DIMIDIOCHROMIS COMPRESSICEPS ooo lub NIMBOCHROMIS FUSCOTAENIATUS PROTOMELAS TAENIOLATUS RED EMPRESS ooo COPADICHROMIS BORLEYI RED FIN SCIAENOCHROMIS FRYERI AULONOCARA JACOBFREIBERGI EUREKA OTOPHARYNX LITHOBATES SULPHURHEAD NIMBOCHROMIS LIVINGSTONII NIMBOCHROMIS VENUSTUS labidochromis caeruleus ooo
florek91 Opublikowano 17 Maja 2016 Autor #2 Opublikowano 17 Maja 2016 Jak tam koledzy, nikt nie ma pomysłu na dobrą obsadę ?
Merlot Opublikowano 18 Maja 2016 #3 Opublikowano 18 Maja 2016 Ja specem nie jestem, ale wydaje mi się, że jeżeli chcesz predatora typu ARISTOCHROMIS CHRISTYI, możesz zapomnieć o Labidochromis caeruleus, czy AULONOCARA STUARTGRANTI NGARA gdyż wydaje mi się, że będą one po prostu "obiadkiem" dla niego Aczkolwiek mogę się oczywiście mylić, ale to ktoś na pewno zweryfikuje. Podzieliłbym się chętnie moim planem na non mbuna, gdyż też stawiam większy baniak, ale takowej obsady jeszcze nie widziałem nigdzie jaką planuje więc na razie to moja tajemnica
MatiK Opublikowano 18 Maja 2016 #4 Opublikowano 18 Maja 2016 Ja specem nie jestem, ale wydaje mi się, że jeżeli chcesz predatora typu ARISTOCHROMIS CHRISTYI, możesz zapomnieć o Labidochromis caeruleus, czy AULONOCARA STUARTGRANTI NGARA gdyż wydaje mi się, że będą one po prostu "obiadkiem" dla niego U wspomnianego Crava Labidochromis Caeruleus radził sobie bardzo dobrze, a rozmiarami bardziej przypominał Non-Mbunę ale wszystko zależy od charakteru ryb, wystroju i wielu innych rzeczy, osobiście też bym się nie zdecydował na takie połączenie... Kolego Florek najlepiej będzie jak skorzystasz z przykładowych obsad : - tu kolega prowadził rozległe dywagacje : http://forum.klub-malawi.pl/projekt-roslinnego-miksu-malawi-t25707.html?&highlight=olobolo - http://forum.klub-malawi.pl/obsada-1820l-t27189p3.html?highlight=obsada+drapie%C5%BCniki - stąd da się coś wyciągnąć - http://forum.klub-malawi.pl/malawi-940-l-dobor-obsady-t22129p2.html?highlight=obsada+drapie%C5%BCniki - http://forum.klub-malawi.pl/obsada-1050l-t18576p2.html?highlight=obsada+drapie%C5%BCniki generalnie szukajka foruma nie gryzie Albo po prostu napisz do Crava, Stana lub Harisimi, oni na pewno Ci pomogą i dobiorą obsadę
florek91 Opublikowano 18 Maja 2016 Autor #5 Opublikowano 18 Maja 2016 Dzięki za odpowiedz. Stale staram sie cos grzebać na forum, ale nie zawsze mam chyba tyle cierpliwości .
Perez666 Opublikowano 18 Maja 2016 #6 Opublikowano 18 Maja 2016 A ja powiem, że yellowek to świetny "wypełniacz"(żółć) dla predatorów. Oczywiście nie należy wpuszczać młodych yellowków, bo "wirówka" w akwa pewna... Co do obsady... może pierw podaj wymiary akwa..?
MatiK Opublikowano 18 Maja 2016 #7 Opublikowano 18 Maja 2016 ale nie zawsze mam chyba tyle cierpliwości . Oj to niedobrze, toż to cnota akwarysty 1
florek91 Opublikowano 19 Maja 2016 Autor #8 Opublikowano 19 Maja 2016 Zapewne, niestety przy codziennym życiu firma, rodzina na forum zostaje tylko chwila i czasem chce się mieć szybko odpowiedzi na swoje pytania . Już i tak akwarium stoi i czeka i czeka i czeka więc i cierpliwości coraz mniej .
Merlot Opublikowano 20 Maja 2016 #9 Opublikowano 20 Maja 2016 A już zalane ? Jakie masz parametry wody ?
florek91 Opublikowano 21 Maja 2016 Autor #10 Opublikowano 21 Maja 2016 Gotowe nie zalane, czekam na wyniki badania wody z studni glebinowej
Rekomendowane odpowiedzi