Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
P.interruptus są odlotowe ,samiec alfa jest grantowo(aż czarny)z jasnymi wstawkami,samce są minimalnie mniejsze od samic,ale rozmiar i zachowanie ...kozackie!!!ale hongi też przepięknie wybarwione...u Seby tylko zdrowe ryby,kolor odlotowy!!!Chizumulu są z aqua-Treff

Wiem, wiem - moje właśnie takie są - super rybka, o której bardzo mało się mówi tutaj w KM.

to może dołożyć 2 szt samic chizumulu?

wtedy będzie 2+5

To właśnie sugerowałem, ale jeszcze lepszym rozwiązaniem, choć trochę drogim, będzie zakup 5-7 samic.

Zapytasz - dlaczego, aż tyle?

Otóż - może się zdarzyć (i nie sugeruj się tutaj wielkością ryb), że wśród nich będzie "śpioch" - jak to ja nazywam niewybarwione i nieaktywne samce.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!!!dawno mnie tu nie było ale po kolei.Moje akwa zamieszkały 2 gatunki ryb.Pseudotrofeus interruptus chizumulu 2+2 i labidochromis hongi super red 5 szt ok. 5 cm to był stan na 1 czerwca.Od tego czasu hongi troszkę podrosły i zaczęły się wybarwiać i szukać swoich rewirów w akwa,2 najmocniej wybarwione ryby zaczęły lekkie przepychanki,jeden samiec chizumulu został zdominowany i mieszka za filtrem od czasu do czasu stawia się dominantowi!Duża zmiana nastąpiła 2 tyg temu kiedy dopuściłem 1+3 chizumulu i 3 szt hongi 3-5 cm.Samiec chizumulu mieszkający za filtrem nabrał śmiałościi zaczął gonić nowego kolegę tak było 3 dni aż nowy większy samiec nie nabrał sił po podróży,samiczki w grupie pływają nie robiąc sobie krzywdy,po dwoch tyg samce chizumulu gonią się nawzajem i nic więcej.Nowe hongi to 1+2 (razem 8 szt) dwie napewno samice bo juz inkubują.reszta to chyba samce bo przez 4 miesiace nie dochodzilo do tarła a tu wystarczyło 2 tyg i juz samice noszą.co to teraz począć jak reszta ryb okaże sie samcami?

Pozdrawiam!!!

z góry dzięki za odpowiedz!!!

Opublikowano
18 minut temu, bolek1pl napisał:

co to teraz począć jak reszta ryb okaże sie samcami?

Witaj...

Jak to co teraz począć,to proste...

Zredukować nadmiar samców i po kłopocie ;)