Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstyd tylko troszku ale tylko dlatego że nie czytasz forum bo wielokrotnie w róznych tematach wielu z nas to wyjaśniało z której skali korzystać i do czego są pozostałe.

Największy wstyd powinien mieć JBL tym ze jak pamiętam w instrukcji jest wszystko opisane ale nic na temat tych 3 skal.

Jak pisze Rafał opis zły bo pismo obrazkowe też do d..

Powinno być tak:

najwyżej wielki konik morski bo go z niczym nie pomylisz

niżej dwa trzy (stadko) neonek

najniżej karp koi.

To jak masz połączone te 4 korpusy po pompie to warunkuje jak na stałe i na zawsze rozwiązać twój problem wysokiego NO3. Purolite wymaga przepływu 32OZ czyli dla 0,7l w puszcze lufy :D ok 25l/h - i jak to zrealizujesz? by przepływ był pod kontrolą a nie na oko otwieranie zaworu?

TMBT odwrotnie - max przepływ jaki daje narurowiec ale musi być na 300l wody 1,2l TMBT więc dwa korpusy szeregowo z puszkami na maxymalnym przepływie - i co masz tak podłączone?

Na dziś rozwiąże to podmianka 30-40% co tydzień. jeśli pH w kranie masz pow 7,4 testem z zakresu 7,4-9

powodzenia Merlot:D

Opublikowano
Tak mam korpusy szeregowo 2x2. Czyli wymienić na 2x z matrixem + 2x TMTB ?

Tak podejrzewałem:( i jaka pompa 25-40 z 1000l/h ? pracująca na 1biegu? ( liczy się real a nie to że ma 3 biegi:rolleyes: )

Ja bym zmierzył wypływ z narurowca w realu, a potem pomyślimy.

Tak jak masz teraz to ja bym dał w jednej nitce pełny odwrócony korpus Matrixa i w drugim w puszcze węgiel albo perełeczka czyli Boyd Chemi Pure wszystko skręcone zaworem na max 400-600l/h z wstawionym takim miernikiem - bo nie ma co ci klarować wody na samym TMBT+Matrix

GARDENA Licznik wody OGS 8188 24h W-wa FV (6172924612) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

W drugiej nitce 2x odwrócone karpusy z luzem TMBT na maxa ile pozostało z siku pompy ale szału nie będzie.

Z doświadczenia wiemy że powinien być przepływ ok 700-1000l/h wtedy rusza po miesiącu ale jak już ruszy - to klękajcie narody - zwala jak u mnie do 2-3ppm NO3 bez podmianek wcale. Chodzi już 2 rok i nie ubywa w sposób widoczny jak to było z NGBC tylko podkówki się połamały.

Opublikowano

Tak pompa 25-40, ale zasuwa na 3 biegu cały czas.

Według producenta max 50l/min. Ile dokładnie jest nie mierzyłem, ale woda z dość dużą mocą wypada do baniaka z rur

Opublikowano

Pompa elektroniczna czy starego typu prądożerna, bo to ogromna różnica w siku.;)

Weż bańkę 5l i przy wsparciu stoperem drugiej osoby zmierz - będziemy wiedzieli na czym stoimy.

Opublikowano

Ok zaraz wychodzę z pracy. Więc jak wrócę to zrobię.

Pompy używam : pompa obiegowa co model rs 25/40/4g-180 Hydropro Technology

-- dołączony post:

Pompa elektroniczna czy starego typu prądożerna, bo to ogromna różnica w siku.;)

Weż bańkę 5l i przy wsparciu stoperem drugiej osoby zmierz - będziemy wiedzieli na czym stoimy.

Niestety nie miałem 5l bańki ale 1l zapelnia się w 4.56sek

Opublikowano

To wychodzi nawet gorzej niż myślałem bo około 800l/h.

Nie ma z czego rozdzielać na biologię z Matrixem i TMBT.

Może przerób na wersję jaką ma kolega lufa jak pamiętam jest to 2x korpus z puszkąmi 0,7l wypełnione 1l Purolite A520E poprowadził odrębnym przewodem do baniaka i ustawił na nim zaworem mały przepływ i widać ile wpływa. Druga nitka normalna biologia z Matrixem.

To najmniej przeróbek i wyjdzie kosztowo - najtaniej bo dokupisz 1l Purolite tylko 38zł.

Opublikowano

To może inaczej, zapytam czy przy tym aktualnym układzie który teraz mam dam rade "wytrzymać" tak do 2 miesięcy jeszcze. Aktualnie robię projekt nowego baniaka i nowej filtracji. Czy na samych podmianach 40% tygodniowo, dam radę naprawić biologię ? Przyznam szczerze, że nowy projekt jest dość kosztowny, i wolę szybciej na niego odłożyć, niż odkładać na kolejny czas

Edit. Źle wpisałem pomiar 4,06sek / litr ale to i tak nie jest nawet 60% tego co zapewnia producent. Tyle co teraz idzie to powinno być na 1 biegu ...

Opublikowano

Już ci to pisałem - moim zdaniem spokojnie możesz jechać nawet kilka miesięcy na podmiankach 30-40% tygodniowo mierząc co jakiś czas NO3 i utrzymując je wielkością podmian w okolicach 20ppm. Jak masz ustrojstwo nie jest to takie upierdliwe ale zapewne po kilku miesiącach takiej harówy sam dojdziesz do wniosku że coś trzeba z tym zrobić.

Kosztowne projekty redukujemy od ręki:D na nierealne potrzebujemy chwilkę czasu:idea: może warto zacząć burzę mózgów na forum w nowym temacie Merlota:D ?

• Dziękuję 1
Opublikowano
Już ci to pisałem - moim zdaniem spokojnie możesz jechać nawet kilka miesięcy na podmiankach 30-40% tygodniowo mierząc co jakiś czas NO3 i utrzymując je wielkością podmian w okolicach 20ppm. Jak masz ustrojstwo nie jest to takie upierdliwe ale zapewne po kilku miesiącach takiej harówy sam dojdziesz do wniosku że coś trzeba z tym zrobić.

Kosztowne projekty redukujemy od ręki:D na nierealne potrzebujemy chwilkę czasu:idea: może warto zacząć burzę mózgów na forum w nowym temacie Merlota:D ?

Nie chcę robić "zamieszania" na forum :-) na razie podpytuje na Pw :)