Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  deccorativo napisał(a):

Używałeś stwierdzeń - błazen, pustogłowie co mnie razi i świadczy o emocjonalnym podejściu autora do tematu. Raczej na zimno i konsekwentnie można coś załatwić.

Znalazłem jeszcze na forum budowlanym taki wpis.

Mądry wybór. Pompa PO (LFP) jest odpowiednikiem pompy UP (Grundfos). Np. 25POr40 jest zamiennikiem UPs 25-40, 25POe40 jest zamiennikiem UPe 25-40 i tak dalej.

Słyszałem kiedyś w jednej hurtowni takiego błazna, który mówił klientowi tak: jak Pan chcesz mieć pewność, to nie kupuj Pan Leszna, tylko grundfosa.

Biedne pustogłowie nie wiedziało, że korpusy dla grundfosa robi odlewnia w Lesznie, a wnętrzności, czyli silnik, wirnik i elektronikę do pomp LFP dostarcza Grundfos. W sensie fizycznym jest to więc ta sama pompa. Różnice, to:

- tabliczka znamionowa,

- kolor,

- cena.

Czy to są moje słowa???

Wyraźnie napisałem że znalazłem na forum budowlanym taki wpis.

-- dołączony post:

deccorativo napisał(a):
Andrety zlituj się;)

Tytuł tematu dałeś szeroki o wszystkich pompach do narurowca

Tytuł tak, ale w temacie zapytałem o konkretną pompę.

"Wiem że króluje tutaj pompa Alpha 2, a powiedzcie mi proszę czy jej zamiennik tj.LFP Experia 25-40 będzie odpowiednia do 450 l czy raczej brać 25-50 ? Czy ktoś ma taką pompę tutaj?"

Dobra, nie warto bić piany.Każda pompa jest dobra, a wybór która zależy od zasobności gotówki.

Opublikowano

Witaj

Czytałem że producent LFP faktycznie twierdzi że jego produkt to to samo co Grundfos. Nie zgodzę się z tym, może mają te same korpusy ale sposób wykonania innych części ma o wiele większe znaczenie. Ja wybierając Grundfosa czytałem opinie że pompy te zaczynają hałasować po 12 latach i więcej. Na te niedomagania mają wpływ łożyska a raczej panewki które w nich użyto. Producent stosuje łożyska:

gospodarstwo domowe 300-3000 godzin pracy

maszyny które pracują 8 godzin dziennie 10 000-25 000 godzin pracy

pompy górnicze, statki 100 000 godzin pracy i więcej.

Jak widzisz samo zastosowanie innego łożyska zwiększa trwałość urządzenia za co z pewnością trzeba zapłacić. Jest jeszcze podział łożysk na ilość przebytych kilometrów, ale to inny temat.

Pompy te pracują w dużym zakresie temperatur , w akwarium to stała temperatura co z pewnością zwiększa sprawność pompy.

Jeżeli zdecydujesz o kupnie pompy LFP kup 25 60 ma większą moc, a wiadomo że wydajność pompy spada nawet przy zastosowaniu mniejszych muf. Ja podłączyłem pompę do węży jakie mają zastosowanie w akwarystyce i przepływ znacząco spadł. Stosuję starego Grundfosa 45 watowego który śmiga na pierwszym biegu.

pozdrawiam.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok jeśli już jesteśmy przy Grundfosie to mam pytanie.

W jednym sklepie Grundfos Alpha 2 L 25-40 kosztuje 500 zł a w innym znalazłem za 377 zł.Dlaczego taka rozbieżność cenowa.Marża ? Podróbka ?

Opublikowano
  andrety napisał(a):
W jednym sklepie Grundfos Alpha 2 L 25-40 kosztuje 500 zł a w innym znalazłem za 377 zł.Dlaczego taka rozbieżność cenowa.Marża ? Podróbka ?

Marża, cena zakupu i długość leżakowania na półce, wszystko możliwe. Za 550 można już kupić model Alpha2 25-40.

Opublikowano
  andrety napisał(a):
Ok jeśli już jesteśmy przy Grundfosie to mam pytanie.

Może jeden z tych modeli jest bez L?

Ja tam kupiłęm pompe IBO beta 26/60, dam znać jak sie sprawuje i ile w rzeczywistości ciągnie prądu.

Opublikowano
  bakus_44 napisał(a):

Ja tam kupiłęm pompe IBO beta 26/60, dam znać jak sie sprawuje i ile w rzeczywistości ciągnie prądu.

Było by super, bo do końca miesiąca muszę kupić pompę.

Opublikowano
  piotriola napisał(a):
Widzę że jesteś mocno zainteresowany andrety, na dole masz link do opisu Damiana jak wymieniał pompę. Nie wiem czy czytałeś , są tam informacje o faktycznym przepływie.

http://forum.klub-malawi.pl/zmiana-pompy-t24044.html?&highlight=zmiana+pompy

Tak jestem zainteresowany, bo na 100 % pod koniec miesiąca robię narurówkę.Dzięki za link.Pompa 25-60 fakt mocniejsza, tylko czy aż taka mocna jest mi potrzebna do biotopu BW.Tam są ryby troszkę spokojniejsze i nie potrzebują mocnego prądu wody.

Co do pomp, ja nie twierdzę że "nie firmowe" są gorsze i nie chcę nikogo urazić kto posiada taką pompę.

Jeżeli na początku tematu kogoś uraziłem to przepraszam.

-- dołączony post:

Znalazłem taką używkę.Warto kupić ? bo niby tak , tylko czy to nie loteria.

Link Z OLX, więc nie wiem jak długo będzie.

http://olx.pl/oferta/grundfos-alpha2-pompa-25-60-nowy-model-CID628-IDdcHef.html#5c3823e521