Skocz do zawartości

Dolewanie przegotowanej wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam teraz wodę w kranie 10 stopni.

Robię tak, że do kanistra 30L leję uzdatniacz, potem 25 litrów z kranu, i uzupełniam 6 litrami wrzątku - wtedy woda ma jakieś 22 stopnie.

Pytanie, czy to dolewanie wrzątku może coś zaszkodzić? Coś zrobić nieteges z uzdatniaczem, który jest w wodzie na przykład?

Opublikowano

Hmm myślę osobiście że pisało by coś wtedy, tylko po co lejesz ten wrzątek?

Większość ma np.: stałą podmiane i ani wrzątku i uzdatniaczy nie leją.

W prawdzie temat na forun nie był poruszany i ciekawi mnie jak to robią inni ale osobiście uważam że jak tam temperatura raz na tydzien zmieni sie o 1,5*C i zaraz nagrzeje to pyśką nic się nie stanie, ew jak cos leje ciepłej wody troche bo to ta sama woda tylko podgrzana.

W lecie tak samo schładzamy akwarium np, workiem z lodem i też w momencie temperatura spada 2*C.

Ale czekam z niecierpliwością o zdanie innych bardziej doświadczonych...

Opublikowano

dolewanie wody o zbliżonej temperaturze do akwarium jest jak najbardziej poprawne, choć nie wszyscy to robią, wszystko zależy od ilości podmienianej wody. Co do wrzątku to uważam, że żadnej szkody nie zrobi w akwarium, ani po dolaniu do uzdatniacza, pod względem chemicznym też nie ma większego wpływu.

Najlepiej uzdatniacz dolewać na końcu, po dolaniu wrzątku :wink:

Opublikowano
Najlepiej uzdatniacz dolewać na końcu, po dolaniu wrzątku :wink:

No ale wtedy mi się go gorzej wymieszowywowywuje :-)

A co do niepodgrzewania - wymieniając w pięćsetce brutto sto litrów na wodę 10 stopni spadnie mi w całym akwarium do 22 - po co im ten stres fundować?

A w non-mbunowym wogóle nie wchodzi to w grę bo te cholery strasznie się interesują dolewanym strumieniem i tym co on z dna podnosi, szczególnie kupkojady (othopharynxy).

Opublikowano

Wiesz, nie żeby jakaś zawiść czy czy inna niezdrowa zazdrość, ale dobrze Ci tak!!!! Masz 2 piękne i duże akwa, to pięknie sie przy nich mecz a co tam !! :twisted:

Kiedyś robilem podmianki zimna+przygotowana, bo "usłyszałem" ze woda będzie lepsza.. N/C

W Twoim wypadku, rzeczywiscie problem , bo dolewajac tej 20st, przy podmianie 20% dosc mozno obniżasz temp w akwarium...

tak z ciekawości, jesli podmieniasz choćby te 100L(HAHA) to ile czajnikow z woda(moze jakis garnkow) gotujesz aby podniesz jakos temp?:)