Skocz do zawartości

Uwaga na test JBL NO3

Gość grabiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mniejsza o to czyli rozumiem ze moja seria 0018 jest do wywalenia ?

Bajron, niektóre wypowiedzi są z jednej strony śmieszne, ale niestety z drugiej coraz to głupsze. Zadajesz pytanie na które nie ma odpowiedzi. Przeczytałeś 3 strony tego tematu i dalej pytasz czy test się nadaje. Zamiast czekać na odpowiedź, idź jutro z próbką wody do byle jakiego zoologicznego i porównaj ze swoim wynikiem. Zapłacisz za to max 2 zł a będziesz miał pewność. Nie ma dokładnego testu akwarystycznego, wszystkie to tylko jakieś przybliżenie, większe lub mniejsze. A jeśli Cię tak bardzo ciekawy dokładny skład wody możesz zawsze zanieść próbkę do Sanepidu, za kilkanaście-kilkadziesiąt złotych (zależnie od ilości testów) zrobią Ci dokładną analizę składu wody.

Opublikowano

Koledzy więcej wyrozumiałości i cierpliwości.

Nie każdy załapuje w locie:D

Testy Saliferta są super i mam taki na NO3 - wyniki w całym zakresie pokrywają się z JBLem więc w naszej wodzie słodkiej nie ma różnicy który kupimy ale to nie temat.

Zakupiłem odczynniki do zrobienia płynów kalibracyjnych na NO3 i PO4 :D

Namawiam jedną z firm produkującą nawozy dla roślinniaków:D by robili i sprzedawali płyny kalibrujące nasze testy bo kiedyś jak pisał dawno temu aarset takie na rynku bywały a nawet Seachem do swoich testów dawał kalibrator.

Teraz nie widzę możliwości zakupu może takie dla laboratoriów pomiarowych kosmicznie drogie by dostał.

bajron kolega ci napisał masz podejrzany test i nikt nie wie czy dobrze ( w miarę dokładnie) pokazuje i czy z upływem czasu nie będzie jak u Darka pokazywał z coraz większym błędem - tego nie wie nikt.

Nikt ci nie proponował wywalać testu serii 0018 tylko go zachować a kupić z serii 0017 lub niższej i sam porównasz albo jak radzi endriu - weż próbkę wody z baniaka i do sklepu z morszczyzną i ci za 2-4zł zweryfikują Salifertem.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ewidentnie jest coś na rzeczy.

U Quby to chyba wodociąg w Andrychowie daje wodę a tam NO3 w trzech badaniach 9,8 - 10,3 więc powinien pokazywać 10ppm.

Martwi mnie to że nie jest to całkowity brak wskazań tylko jakby zanik wskazań z upływem czasu. bajron zupełnie nie porówna bo kranówę ma z NO3 poniżej 1ppm.

Rzetelna weryfikacja to tylko przez porównanie do wzorcowej kalibracji i to przy kilku wartościach bo przy niskich pewno wskazuje z małym błędem a jak widać u Darka z ogromnym.

Kiedyś TomaszR2005 podawał jak zrobić kalibrowane poziomy NO3 do weryfikacji testu kropelkowego.

http://forum.klub-malawi.pl/kalibracja-testow-no3-po4-t20781.html

ale to faktycznie zabawa w laboratorium - może jeszcze poczekamy jak się temat rozwinie

Heniu, dokladnie tak jak piszesz. Ten test pokazywal mi juz 10 a potem z czasem zero.

Naprawde byl przechowywany idealnie i zawsze wszystko zakrecone ladnie w walizeczce.

Heniu mam resztki tego testu. Moze bym Ci podrzucil zebys fachowym okiem zobaczyl o co chodzi?

Ewentualnie jak dostane refil to zrobie dwa testy ponownie identycznie na identycznej wodzie i wrzuce foty na forum?

Opublikowano

Pisałem dziś do sprzedawcy na allegro od którego testy kupiłem podałem mu linka do tego tematu i zapytałem o serie jaką teraz sprzedaje i podał to:

Seria CHB 1001

Data ważności 02,2018

Rozumiem ze ta seria ok?bo chciałbym kupić i zobaczyć czy moja złe wyniki podaje.

Opublikowano

Darku ja ci wierzę i nie ma co sprawdzać trupa bo nie możesz mieć w baniaku NO3 -0 jak kranówa ma 10ppm a nie masz żywicy Purolite.

Wierzę że nic wody nie dostało się do buteleczki z proszkiem bo wtedy by mogło tak być z testem.

Bez tego twojego wpisu nic byśmy nie wiedzieli i mimo że koledzy którzy mają tą samą serię 0018 potwierdzają że mierzy to tak jak u ciebie na początku też mierzył.

Nie wiemy czy dokłądnie czy od razu z dużym błędem ale widać że ten błąd rósł z upływem czasu.

I tylko o tym przestrzegamy by tak jak ty, następny z nas nie obudził się jak mu test ciągle pokazuje 10ppm a na prawdę ma 120ppm.:(

Lepiej ostrzegać wcześniej by inni byli czujni.

Zrobię te płyny kalibracyjne - dawno temu już robiłem więc nie ma problemu i w wyjątkowych przypadkach przyjaciołom wyślę.

Jak pisałem namawiam firmę by komercyjnie produkowała takie zestawy kalibracyjne na NO3 np o wartościach 1,5,20,40,80ppm i podobne dla PO4 np 0,2 -0,8 -1,8ppm

Nie powinny być takie zestawy kalibracyjne drogie bo w tym najdroższe to będą buteleczki :confused:

Opublikowano

Test NO3 Salifierta też z czasem potrafił pokazywać coraz mniej,wydaje mi się,że często otwierane testy wietrzeją i mogą pokazywać błędy.

Opublikowano
Test NO3 Salifierta też z czasem potrafił pokazywać coraz mniej,wydaje mi się,że często otwierane testy wietrzeją i mogą pokazywać błędy.

Dlatego napisałem że to tylko przybliżenia, a najbliższe prawdzie są wyniki z laboratorium. Ale chyba w każdym teście im dłużej będzie stał i częściej będzie otwierany to powoli zacznie przekłamywać w jedną bądź drugą.