Skocz do zawartości

Uwaga na test JBL NO3

Gość grabiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiec napisalem do zrodla gdzie kupilem jak Henio sugerowal.

Czekam tez na refil JBL-a i zobaczymy.

ALe strasznie dziwna sprawa, ze tak pokazuje. Moze on wietrzeje albo cos. Wszystko bylo zakrecone i dobrze przechowywane.

Sprawdzilem pomiary sprzed 2 miesiecy pokazywal 5 a potem juz prawie zero.

Na wszelki wypadek trzymam jeszcze te reszte co mi zostala jako "dowód rzeczowy" :)

Opublikowano

Ewidentnie jest coś na rzeczy.

U Quby to chyba wodociąg w Andrychowie daje wodę a tam NO3 w trzech badaniach 9,8 - 10,3 więc powinien pokazywać 10ppm.

Martwi mnie to że nie jest to całkowity brak wskazań tylko jakby zanik wskazań z upływem czasu. bajron zupełnie nie porówna bo kranówę ma z NO3 poniżej 1ppm.

Rzetelna weryfikacja to tylko przez porównanie do wzorcowej kalibracji i to przy kilku wartościach bo przy niskich pewno wskazuje z małym błędem a jak widać u Darka z ogromnym.

Kiedyś TomaszR2005 podawał jak zrobić kalibrowane poziomy NO3 do weryfikacji testu kropelkowego.

http://forum.klub-malawi.pl/kalibracja-testow-no3-po4-t20781.html

ale to faktycznie zabawa w laboratorium - może jeszcze poczekamy jak się temat rozwinie

Opublikowano

Widać że temat nie jest jednoznaczny.

Prośba

osoby które mają test serii 0018 - proszę uzupełnić swoje wpisy o ciąg cyfr i liter po

15 25375 tak z proszku jak i kropli.

Może jest tak że tylko Darkowa kombinacja jest wadliwa czyli

proszek 00 0 V10

krople 00 1 V11

Tak patrzę że poza azotanem potasu KNO3 mam wszystko by takie płyny kalibracyjne wykonać. Roślinni z tym się bawią a na allegro 100g kosztuje 7zł

waga do porcjowania marychy jest:D więc 1,631 grama KNO3 odważę:D

woda destylowana też :D

menzurka pomiarowa też:D

jak nie dojdziemy do prawdy to się wtedy pobawię z nudów bo nie mam co robić przy baniakach - ile można siedzieć i patrzyć.

Andrzeju myślę że nie tak jest.

seria 0018 jest najświeższą i wyprodukowana w 2015 roku po seriach 0016 której końcówkę też mam i po 0017 na której obecnie się opieram.

Nie wiem dokładnie jaki jest okres trwałości testu JBLa ale na pewno 2 lata jeśli nie więcej.

Myślę że sklepy tymi nalepkami które same kleją z ceną i z terminem ważności bardzie znakują że towar pochodzi z ich sklepu.

Nie widzę akurat w tym wątku tematu przeterminowania testów.

bajron nie wiemy czy masz dobre czy lekko walnięte testy bo opieranie się na podoawnych wynikach kranówy przez wodociąg u ciebie nie ma sensu - masz w kranie poniżej 1 a test ci pokazuje też 1 ale wcale nie ma pewności że te baniakowe 20 ppm jest na prawdę 20ppm a nie 120ppm.

tylko kalibracja testu by to na 100% potwierdziła jak jest na prawdę.

• Dziękuję 1
Opublikowano
ak nie dojdziemy do prawdy to się wtedy pobawię z nudów bo nie mam co robić przy baniakach - ile można siedzieć i patrzyć.

...myślę Henryk ,że już się możesz za to zabierać. Jak nie Ty to kto:)? Bo tak to będziemy sobie tylko tutaj wszyscy gdybać.