Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Jerry_jerry napisał:

Zastanawiam się czy dwóch obudów nie przymocować do stelaża a ten do szafki pod akwarium. Same obudowy połączyć ze sobą zlaczka 1/4 bez wezyka.

Możesz tak zrobić ;) Dodatkowo przy takim montażu będzie łatwiej obsługiwać ustrojstwo ;)

Opublikowano (edytowane)

A czy mogę jeszcze szanowne grono prosić o sprawdzenie czy aby o niczym nie zapomniałem?

Czy złączki mocujecie na taśmę teflonową, pakuły czy bez niczego? Przypominam, że stelaż będzie w szafce więc wolę aby to wszystko było szczelne. A może już takowe jest po samym wkręceniu ręką, kluczem?

Ustrojstwo.jpg

Ustrojstwo-PDF.pdf

Edytowane przez Gość
Opublikowano
20 godzin temu, Jerry_jerry napisał:

Czy złączki mocujecie na taśmę teflonową, pakuły czy bez niczego? Przypominam, że stelaż będzie w szafce więc wolę aby to wszystko było szczelne. A może już takowe jest po samym wkręceniu ręką, kluczem?

Sznur Tangit pokazany przez @aurban i porządnie podwinac i poskręcać przy użyciu kluczy.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko przyszło. Poskladane i przetestowane. Jak na moje oko coś jest nie tak z korpusem do którego wlozylem purolite. Zgodnie z rada starałem się złoża nie upychac a i tak weszło ponad 0,5 litra. Jak widzicie na poniższych fotkach zrobiła się pustka, gąbka uniosla się i część złoża już jest pod nią. Co z tym zrobić? Dac więcej gąbki i to wszystko upchnąć? Czy robię z igły widły? A może do korpusa między gąbki wsypać purolite ale nie luźno lecz do pończochy? Tudzież dołożyć jeszcze jeden korpus z wkładem sznurkowym 1 mikron aby w razie w ten wylapał drobinki?

20170306_215524.jpg

20170306_215446.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja bym to wyrzucił z korpusu i nałożył jeszcze raz w miarę równomiernie. Jak się potem jeszcze upchnie przez ciśnienie wody to gąbka powinna się podnieść równo w poziomie i nic Ci nie wyleci pod nią. Jak za mocno upchasz na początku, to możesz mieć mniejszy przepływ. Wyjmij puszkę z korpusu, wrzuć żywicę do garnka, zalej wodą i zlej z tą wodą do puszki nad zlewem. Woda ścieknie do zlewu a żywica się ładnie ułoży. Robiłeś testy jak działa złoże? 

Opublikowano

Witam

zainspirowany ustrojstwem również buduję swój zestaw. Przed złożeniem zamówienia chciałbym Was zapytać odnośnie wody którą posiadam :

http://energetyka.ozarow-maz.pl/images/A_353_08_2016_F_1_W.P.PARTYZANTÓW-SUW.pdf

http://energetyka.ozarow-maz.pl/images/A_668_12_2016_F_4.pdf

...czy na podstawie tych danych mogę rozbudować "ustrojstwo" o jakieś dodatkowe wkłady?

czy warto coś zastosować do mojej wody? naczytałem się na temat wkładów z KDF, mineralizatorów etc ...ale nie chcę przedobrzyć :-)

Opublikowano

na podstawie tych danych mas z pH 7,1-7,5  azotany NO3 - 3-4ppm więc robisz wersję I tylko na blokowym wkładzie węgla aktywnego za 15 zł  i nic więcej nie studiuj bo zrobisz doktorat z wodociągów.:)