Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po długiej przerwie na forum chyba już czas powrócić do Malawi. Przez ostatni rok założyłem nowy zbiornik 1820L o wymiarach 260x100x70 w którym miałem płaszczki słodkowodne. Większość z nich już sprzedałem i chce założyć jakieś fajne akwa z pyszczkami. Niestety nie mam koncepcji co do tego pomysły czy to ma byc mbudna czy non-mbuna. Co byście polecili i zrobili na moim miejscu? Kazdy pomysł będzie poważnie rozważony. Z obsada jak i wystrojem.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jakby było moje to dałbym mbune albo najmniejsza nonmbune. Dlaczego? Ponieważ mi osobiście nie podobają się karpie w akwarium. Wybrałbym gatunki mające ładne samice. Co mu po akwarium w którym jest duża ilość śledzi i tylko kilka sztuk kolorowych? Ale oczywiście co kto woli.

Opublikowano
Jakby było moje to dałbym mbune albo najmniejsza nonmbune. Dlaczego? Ponieważ mi osobiście nie podobają się karpie w akwarium. Wybrałbym gatunki mające ładne samice. Co mu po akwarium w którym jest duża ilość śledzi i tylko kilka sztuk kolorowych? Ale oczywiście co kto woli.

Jest to jakiś pomysł :) a jakbyś dobrał obsadę?

Opublikowano

Trudno jest coś zaproponować bo każdy ma inny gust. Najlepiej jakbyś przejrzał sobie nasza bazę ryb. Dość szybko pogrupujesz tam sobie ryby pod względem rozmiarów. Zobacz co Ci się spodoba, spisz listę i pokaż tutaj. Ludzie stąd dobiorą Ci z tych gatunków takie, które mogą żyć ze sobą (temperament,dieta).

Opublikowano

No no w małej non-mbuna same kolorowe samice ;-)

Wracając do tematu to drapieżniki śmiało możesz trzymać drapieżniki w układach 1+1 gdzie samica jest szara. Ale np. u venustusa, livingstoni, fuscotaenitus, Linni, polystigma, exochromis, buccochromis rhodesi, tyrannochromis maculiceps, tutaj śmiało możesz dawać układy z większą ilością samic bo one wbrew tego co kolega powyżej napisał nie są szare, a wręcz kolorowe i ciekawe. Jest sporo ciekawych gatunku predatorów, tak mniejszych jak i większych. Obejrzyj sobie zdjęcia buccochromisow jak majestatycznie wyglądają.

Opublikowano

Mi chodziło głównie o rozmiary ryb. Osobiście nie lubie i nie trzymalbym nawet w ogromnym akwarium karpia który może urosnąć do 25-30cm. A większość predatorów jest duże przecież.

Napisałem jak wyżej układ z mbuna i mała nonbuna po to, aby akwarium wyglądało ładniej. Kolega da sobie kamienie dla mbuny, a żeby nie robić gruzowiska reszta to będzie plaża dla właśnie małej nonbuny. Jest nonbuna z ładnymi samicami nierosnaca dużo.

Jest trochę literówek bo pisane z telefonu.

Opublikowano

z całym szacunkiem, gdzie w non-mbunie są wyjątkowe, ładne samice ? Po za tymi, które wymienił stan są raczej mocno średnie ?

Wszystkie są praktycznie siwe/srebrne z jednym paskiem, kropką, o trochę żółtego itd...

Dla przypomnienia, z całym szacunkiem stan twoje zdjęcie akwarium z predatorami http://forum.klub-malawi.pl/galeria/images/12803/1_PREDATOIRIUM_02.2016.jpg

Po za kilkoma rybami nic, ciekawego tam nie ma, oczywiście rozmiar ryb robi wrażenie :D

Osobiście szedłbym w mbune, więcej i kolorowo !

Miałem pyszczaki z grupy non-mbuna, utaka i dla mnie jest to jedna z poważniejszych porażek. Nie mówię o ubarwieniu samców, bo są mega atrakcyjne, a o zachowaniu.... nudne śledzie i to wszystko...

Opublikowano

Dlatego pisałem głównie mbuna, a dla urozmaicenia plaża z mala nonmbuna. Czyli dużo małych kolorowych rybek

Z nonmbuny niektóre aulonki mają nie najgorsze samice. Co prawda nie naturalne ale kolorowe.