Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi bardzo mi pomogły. Plan mam taki:

rama 10mm spienione pcv z narożnikami w kształcie trójkątów, wieko dzielone na trzy tak jak idą wzmocnienia akwarium z czarnego tubondu 3mm, w środkowej części wieka dodatkowy otwór do karmienia, maskownica ramy tubond 3mm.kolor czarny. Oświetlenie belka ruchoma z modułami diodowymi zamocowana po bokach ramy

Opublikowano

Bedziesz zadowolony z tego wyboru:)

Dodam do rozwazenia: tubond to aluminium. Rozważ boczna okleine kupić długą i natnij w naroznikach tylko od wewnetrzej strony delikatnie wraz z kompozytem i wygnij - dzieki temu uzyskasz jednolita powierzchnie wygiecia na zewnatrz bez łączenia. Ja o tym pomyslalem jak skonczylem dopiero choc polaczenie mam na styk i tez zle nie wyglada. Czyli przy 180 x 60 zamawialbym pasek (zakladajac boczną okleine 10 cm) to pas 180+60+60 czyli 300 cm x 10 cm. I z tego wygiac calosc. Tylko tyl z osobnego paska (jak sie nie da 300 cm to przynajmniej 240 i przod i najbardziej widoczny naroznik. Pocwicz na malym kawalku jak to wygląda. Czarny TuBond ulatwi tobie bo wypelnienie tez czarne. Przy bialym kontrast jest.

Dodatkowo chyba mozesz zamowic jedna strone polysk a druga mat - ocenisz wtedy naocznie co wolisz miec na zewnątrz.

Trzymam kciuki. W tej firmie idealnie co do mm co dotną wiec porzadnie zwymiaruj sobie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Bedziesz zadowolony z tego wyboru:)

Dodam do rozwazenia: tubond to aluminium. Rozważ boczna okleine kupić długą i natnij w naroznikach tylko od wewnetrzej strony delikatnie wraz z kompozytem i wygnij - dzieki temu uzyskasz jednolita powierzchnie wygiecia na zewnatrz bez łączenia. Ja o tym pomyslalem jak skonczylem dopiero choc polaczenie mam na styk i tez zle nie wyglada. Czyli przy 180 x 60 zamawialbym pasek (zakladajac boczną okleine 10 cm) to pas 180+60+60 czyli 300 cm x 10 cm. I z tego wygiac calosc. Tylko tyl z osobnego paska (jak sie nie da 300 cm to przynajmniej 240 i przod i najbardziej widoczny naroznik. Pocwicz na malym kawalku jak to wygląda. Czarny TuBond ulatwi tobie bo wypelnienie tez czarne. Przy bialym kontrast jest.

Dodatkowo chyba mozesz zamowic jedna strone polysk a druga mat - ocenisz wtedy naocznie co wolisz miec na zewnątrz.

Trzymam kciuki. W tej firmie idealnie co do mm co dotną wiec porzadnie zwymiaruj sobie.

Witaj. Napisz mi w jaki sposób u siebie połączyłeś boki pokrywy z tubondu. Zastanawiam się czy nie połączyć płyt poprzez sklejenie czyli od wewnątrz kątowniki do płyt klejem (są specjalne kleje do aluminium) czy to by trzymało czy lepiej nitować ?

Opublikowano

Ja zlapalem klejem (Soudal Fix zlapal i trzyma juz 4 miesiac bez problemu) i to wprost to PCV szkieletu. Zadnych kontownikow nie robilem. Ale tak jak pisalem lepszy patent to naciecie klinika od wewnatrz - nozykiem ciezko ale daje rade. I wtedy wygiac i masz jednolita ladna powierzchnie.

Co prawda laczenia tez nie widac bo to alu cieniutkie jest wiec na siebie zachodzi.

Opublikowano

W planach mam zamiar zrobić pokrywę bez szkieletu z pcv. Do tego aluminium od wewnątrz chce przykleić kątowniki (po długości i głębokości) do nich uszczelkę i to oprzeć o akwarium (dookoła), wyżej też dookoła kątowniki a na nich dwie płyty aluminium 1/3 i 2/3 jako górna pokrywa. Wewnątrz w połowie wysokości kątowniki po krótkich bokach na których oprze się belkę LED z profilu aluminiowego. Jeszcze tylko dokładnie muszę pomyśleć o połączeniu boków właśnie, ale dam chyba małe kątowniki i posklejam jakimś dobrym klejem do aluminium.

Opublikowano

Ok ale szkielet w takim razie z kontownikow lub profili alu musisz mieć. Sam TuBond na duzej powierzchni rady nie da i bedziesz mial problemy. Jakas sztywna konstrukcja wg mnie jest niezbedna. PCV jako szkielet to tansza opcja - alu drozsze wyjdzie.