Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak czytałem;) Do tego postu też się odniosłem w sprawie zmiany PH przez CX5.

Bardzo mi się podobają zarówno Twoje kamulce jak i Sir_Yaro, jednak ja chcę zrobić tak jakby fragmenty tła w stylu AFSTYLE i Barcia.

Opublikowano

Możesz odworować kawałek faktury kamienia i odciskać na tym co robisz. PH zmienia się tylko na początku po dokładnym odmoczeniu nie ma wpływu na wodę w akwarium.

Ps. Zarówno formę jak i gotowe odlewy możesz ciąć i tworzyć dowolne moduły np. Osłonę filtra.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Może zamiast siatki tynkarskiej użyć do wzmocnienia taśmy do łączenia płyt gipsowo kartonowych, Jest dość elastyczna i można by ją położyć pasami zachodzącymi na siebie?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

W temacie ucichło, ja też przez długi czas głosu nie dawałem, bo i czasu mało i chęci niewiele więcej. W końcu po sezonie wakacyjnym poczyniłem tło do mojego akwarium CA (wymiary 95 x 45 cm). Technika działania dokładnie taka sama jak opisana w poście nr 1, z tym, że tym razem odpuściłem pianę montażową, bo samo tło waży około 3 kg. Tym razem do zrobienia formy posłużyłem się jedynie pogiętymi w odpowiedni sposób papierami (wypukłości, wklęśnięcia).  Na całość weszło około 5 kg betonu (było dużo rycia, szlifowania, zdzierania i stąd dużo odpadu). Do wzmocnienia najbardziej narażonych na spękanie elementów użyłem siatki na ziemniaki :) Etapy pracy przedstawiam poniżej na zdjęciach.

Przeglądnąłem również temat http://forum.klub-malawi.pl/moduly-skalki-diy-t20544.html . Muszę przyznać, że Wasze moduły robią wrażenie. Kolega Troad, szacunek za wytrwałość. Technika odlewów jest o tyle lepsza, że można dokładnie odwzorować konkretny kamień czy korzeń i to jest super, ale wychodząc z założenia, że koszty mają być minimalne, szmatki też dają radę. A poza tym można poczuć się trochę jak Bernini :lol:1a.jpg2.jpg1.jpg2a.jpg3.jpg5.jpg6.jpg

W akwarium prezentuje się nieco inaczej niż na sucho. Woda, oświetlenie powodują, że kolory wyglądają nieco inaczej.tło ca.jpg

Edytowane przez barcid
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Barcid po prostu super! Jesteś w tym rewelacyjny! Aranżacje baniaków masz z najwyższej półki.
Spróbowałem Twojej techniki i wiem że nie jest to łatwe. Ty właśnie masz kunszt rzeźbiarski oraz zmysł estetyczny więc możesz się poczuć jak barokowy artysta. Zazdroszczę i podziwiam :)
Na moim przykładzie widać że wytrwałość to nie wszystko.
Jak się ogarnę z kilkoma sprawami to wrócę do tematu, zwracając większą uwagę na aranżację akwarium, bo jak słusznie koledzy zauważyli nie wyszło mi to najlepiej.
Jeszcze raz gratulacje i pełen podziw.
A tak przy okazji.
Widziałem że pozbywasz się Mdok i reszty obsady.
Szykuje się jakiś nowy projekt Twojego Malawi?

Opublikowano

Kurcze, mam problemy z postami. W poprzednim nie umiałem w odpowiedniej kolejności załączyć zdjęć, teraz jak klikam na "dodaj odpowiedź" pojawia mi się poprzednio napisany post. Muszę go usunąć, żeby cokolwiek wrzucić. Co robię nie tak?

Wracając do meritum, dzięki za super opinie. Dużo radochy daje myśl, że ludziom się podoba nasza praca.

W planach mam postawienie jeszcze jednego akwarium, na razie waham się czy będzie to Malawi, Tanganika a może Centralna Ameryka. Jakieś tło i kamulce pewnie też wymodzę.  Akwaria roślinne zlikwidowałem z braku czasu, ciągła gonitwa z nożyczkami itp. Czarne wody też poszły niestety (preparowanie twardej wody to zajęcie nader irytujące).

Troad zmiana obsady następuje z przyczyn dosyć przykrych. Mdoki okazały się tyleż piękne, co upierdliwe w obejściu. Najpierw wykończyły samicę Copadichromisa (co prawda była od początku lekkim popychadłem). Potem dostało się Sciaenochromisom, głównie samicy. Następnie został wykończony samiec Aulonocaray Jacobfreibergi. Jeden z samców Mdoki skończył jako chips wyskakując sobie po jednej z bójek na dywanik (nie zdążyłem odratować). W baniaku kipi od testosteronu, 2 samce szaleją samica się nudzi. Z zalotów nici, bo za każdym razem któregoś z zawodników coś tudzież ktoś rozprasza. W związku z powyższym idą w dobre ręce do jednego kolegi z naszego forum. Mam nadzieję, że u niego będzie im lepiej. Do pozostałych gatunków, mam nadzieję dobrać coś odpowiedniego, czas pokaże co. W zależności od obsady baniak pewnie trochę się zmieni:P

Opublikowano
16 minut temu, barcid napisał:

Mdoki okazały się tyleż piękne, co upierdliwe w obejściu.

Miałeś trochę za małe (130cm) akwarium.

Odnośnie tła - 

1 godzinę temu, spiochu napisał:

Ach, czemu mi brakuje takiego talentu? :(

Nic dodać, nic ująć - BOMBA !!!!

W żadnym innym biotopie (poza Malawi) Twoje zdolności nie będą tak cenne;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.