Skocz do zawartości

Czyścik magnetyczny który wybrać ? - Lub jaki polecacie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Chcę kupić porządny czyścik do szyby 12mm ale rozważam mocniejsze modele przewidziane

do szkła 19mm a nawet 22 mm .

Myślę że lepiej raz wydać więcej i potem sobie „w brodę nie pluć”

Szukam informacji z pierwszej ręki – od posiadaczy czyścików magnetycznych :

1 Flipper MAX

2 Mitoja XXL

Znajdzie się ktoś chętny opisać użytkowanie zwłaszcza poz.2 (cena jest znośna)

Chociaż bardziej mnie kusi kupno „Flipper-a MAX”

Akwarium mam duże obecny czyścik to tragedia jakiś „No-Name” na szybie 8mm spokojnie sobie

radził , 10-tka to już wyzwanie dla cierpliwych .

Natomiast przy szybie 12mm można nie wytrzymać nerwowo .

post-16646-14695728372635_thumb.jpg

Opublikowano

najlepszy i najmniej inwazyjny to czyścik ręczny z gąbki zmywakowej, nic ci tak nie porysuje szyby jak właśnie czyścik magnetyczny, miałem w poprzednim akwa 200l to wiem co piszę, rysa na rysie- żal!!!

Opublikowano

Witaj.

Żadne czyściki magnetyczne !

Gdy ziarenko piasku dostanie się między szybę a czyścik to katastrofa wizualna gotowa. Lepiej kupić gąbkę do mycia garów ( 2 zł za 10 sztuk) wsadzić łapkę do akwa, wyczyścić i spokój duszy... :)

Pozdro.Gorol

Opublikowano
najlepszy i najmniej inwazyjny to czyścik ręczny z gąbki zmywakowej, nic ci tak nie porysuje szyby jak właśnie czyścik magnetyczny, miałem w poprzednim akwa 200l to wiem co piszę, rysa na rysie- żal!!!

Tak wiem :-) ale popełniłem błąd z podstawą (za wysoka) .

Stelaż mam o wysokości 60cm + 2x22mm (osb) a akwarium ma 75cm nawet ciut więc sięgam

do 3/4 zbiornika .

Chcę jakoś wykombinować by frontowe drzwiczki przystosować jako ławeczkę (zawiasy od góry i jakieś stopki składane).

Opublikowano
Stelaż mam o wysokości 60cm + 2x22mm (osb) a akwarium ma 75cm nawet ciut więc sięgam

do 3/4 zbiornika .

To tym bardziej odradzałbym czyścik magnetyczny, jeśli miałby służyć do czyszczenia dolnej części akwa przy dnie, bo tu łatwo o piasek pod czyścikiem. Stajesz na stołku, gąbka w rękę i jedziesz...:)

Opublikowano
Witaj.

Żadne czyściki magnetyczne !

Gdy ziarenko piasku dostanie się między szybę a czyścik to katastrofa wizualna gotowa. Lepiej kupić gąbkę do mycia garów ( 2 zł za 10 sztuk) wsadzić łapkę do akwa, wyczyścić i spokój duszy... :)

Pozdro.Gorol

Gorol - Ty żyjesz :-) Miło Cię widzieć - sorki za OT, ale nie mogłem się powstrzymać w sensie pozytywnym oczywiście :-)

Opublikowano
To tym bardziej odradzałbym czyścik magnetyczny, jeśli miałby służyć do czyszczenia dolnej części akwa przy dnie, bo tu łatwo o piasek pod czyścikiem. Stajesz na stołku, gąbka w rękę i jedziesz...:)

Z tego powodu "Flipper-a" mam na 1 miejscu , na stronie "żyletki" opiera się o szkło tylko w

trzech miejscach.

JBL Floaty2 vs. Flipper - YouTube