Skocz do zawartości

Biologia nie działa!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mierzyłem parametry i:

NO2 jest mniejsze niż 0,5 :lol: Jest całkowicie blade - bardzo trzeba się wpatrywać, żeby zobaczyć odrobinę różu.

NO3 coś ok. 25 - może trochę więcej.

Wszystko idzie w dobrym kierunku.

Mam jeszcze jedno pytanie:

Bardzo zaatakowały u mnie okrzemki. A tak na oko NO3 chyba trochę spadło (bez podmiany). Czy możliwe jest aby totalna inwazja okrzemków w sposób widoczny na teście paskowym zmniejszyła ilość NO3? Czy to tylko subiektywne porównywanie różów?

Karol

Opublikowano

Na Twoje pytanie nie odpowiem bo nie potrafię wprost. Ale inwazja okrzemków to jak najbardziej pozytywna wiadomość, jest ona bowiem niejako elementem (czy ściślej wynikową cyklu) dojrzewania akwarium. I oby parametry Ci się uztabilizowały a w miejsce okrzemków przyszły wkrótce glony zielone:)

Opublikowano

Witam wszystkich ponownie,

sytuacja się ustabilizowała.

NO2 = 0;

NO3 między 20 a 50

Podmieniłem w sobotę ze 30l.

Wszystko jest ok. no może oprócz ogromnej ilości okrzemków - ale tu już wiem, że mam czekać. Okrzemki nie szkodzą rybom więc nie ma problemu - mogą znikać nawet rok (choć wolałbym krócej).

Dzięki wszystkim za rady.

Karol

Opublikowano

jeśli akwa dopiero dojrzewa i okrzemki pojawiają się masowo to przeczytaj ten wątek: http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=1932

i gruntownie tą stronę: http://www.nyzio.com/artyk/rozdzial_glony.htm

z naciskiem na podstrony o sinicach...

mogą się pojawiać w różnych kolorach i pojawiają się głównie z powodu złych parametrów wody (DOC - dissolved organic carbon - produkty na bazie węgla powstające po rozpadzie białek)

u mnie niedawno były właśnie cyjanobakterie w 3 tyg dojrzewania baniaka, jak jeszcze biologia nie chodziła w pełni i raz przesunęła mi się podmiana i okazało się że te brunatne ładne glony nie są wcale okrzemkami...

różnica zasadnicza: schodziły po lekkim maźnięciu placem

sinice mogą nawet być długimi zielonymi nitkami i mogą być mylone z zielenicami... tutaj nie wiem jaka jest różnica, ale tak wyczytałem w necie - chyba tylko że pojawiają się ultra-szybko w porówaniu z zielenicami

Opublikowano

Wszystko jest ok. no może oprócz ogromnej ilości okrzemków - ale tu już wiem, że mam czekać..

Co do okrzemek. Akwarium mam dojrzałe, glony zielone pięknie porastają kamienie. W chwili gdy poprzekładałem trochę kamienie, w tym dwa odwróciłem, to na tych dwóch najpierw zaczęły sie pojawiać okrzemki. Nie wiem jak to jest, ale zawsze jeśli coś zmieniałem w układzie kamieni i któryś z nich został przestawiony tak, że do światła została wystawiona strona, na którą wcześniej nie padało światło to zawsze najpierw na tym kamieniu pojawiały się okrzemki. Dopiero później pojawiały się glony zielone. Ktoś zaobserwował u siebie coś podobnego?