Skocz do zawartości

Zmiany parametrów sodą - problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuję z rogatkiem jeszcze raz w takim razie. Ostatnio jak wsadziłem go w podłoże, został zjedzony. Może na powierzchni przetrwa.

Opublikowano

Witam jestem nowy na forum chociaż śledzę Wasze "problemy" od dość dawna w wielu działach i przekonaliście mnie do biotopu Malawi. Natomiast akwarystyką zajmuję się z lekkimi przerwami od ponad 30 lat. Wcześniej Czarna Woda i roślinne więc coś tam kumam :)

Czytając często posty nie tylko na tym forum zastanawiam się czy często nie jest to bicie piany.

Zaczyna kolega od dodatku sody, a kończy temat na doborze roślin i tak naprawdę nic z tego nie wynika bo widać, że szuka sam problemów?? Często obserwując odpowiedzi i propozycje na zadany temat/problem, gdzieś ucieka sens poprzez ogromną ilość bardzo zbliżonych odpowiedzi. Może na tym polega tego typu wymiana zdań, może jestem za starej daty w tego typu formie komunikacji, ale moim zdaniem zaczyna tracić sens uczestnictwa i obserwacji wbrew pozorom wielu ciekawych tematów i rozwiązań.

Sam zanim przekonałem się do Malawi "przeryłem" wszelkie podstawy na tym forum, a także na wielu nie tylko krajowych. Założyłem 480 baniak, wystartował na w poł XII'15, od około połowy stycznia ryby pływają i już 1 pani pływa z młodymi, z wodą odpukać żadnych problemów - mieści się w normie i nie cuduję. Trzeba wziąć pod uwagę że większość naszych ryb i innych zwierząt pochodzi z hodowli, a nie jest wyrwana wprost z naturalnych biotopów, siedlisk i generalnie należy się skupić na zapewnieniu im normalnych, a nie wyidealizowanych warunków bytowania.

Jeżeli większość z nas weźmie to po uwagę i nie będzie szukało dziury w całym czy ma pH 7,4 a nie 7,6 to tylko z korzyścią dla wymiany się doświadczeniem w faktycznych problemach, rozwiązaniach i radości z akwarystyki BO TO JEST NASZ GŁÓWNY POWÓD że się w to bawimy i że takie fora wymiany doświadczeń istnieją.

Sorry za wywód, ale był to 1 z powodów, dla których dołączyłem i się zarejestrowałem.

Życząc wszystkim radości z naszych rybek serdecznie pozdrawiam

Maciej

• Dziękuję 1
Opublikowano
generalnie należy się skupić na zapewnieniu im normalnych, a nie wyidealizowanych warunków bytowania.

I wszystko sprowadza się do tego co kto uważa za normalne i godne warunki ;)

Opublikowano

Zaczyna kolega od dodatku sody, a kończy temat na doborze roślin i tak naprawdę nic z tego nie wynika bo widać, że szuka sam problemów??

Cały wątek tyczy się parametrów wody. Temat roślin wziął się z konieczności zbicia poziomu NO3, który jak można przeczytać, jest u mnie zbyt wysoki. To, że chcę zapewnić w swoim akwarium jak najlepsze parametry dla ryb, to chyba nie jest szukaniem samemu sobie problemów. A poza tym jeśli dyskusja się rozwija, to moim zdaniem więcej można się z niej dowiedzieć, niż w przypadku, gdy jest sztucznie ucinana. Również pozdrawiam, Kamil. :-)

Opublikowano

Okej ale na temat NO3 i wielu innych tematów tylko na tym forum wypowiedziało się wielu Kolegów i wystarczy poczytać. Mój wywód nie dotyczył bezpośrednio żadnego z Szanownych Akwarystów tylko tego zaśmiecania faktycznej "rozmowy" nad problemem. .

Wiele postów z odpowiedzią wręcz pokazuje jak winno być zadane pytanie: czyli geneza problemu, co wiem (np. w tym przypadku parametry wody w akwa, sieci, obsada, temp, itp., itd.), co robiłem, co zaobserwowałem, czym i jak badam. Pełne sformułowanie pytania i wiedzy około-problemowej ułatwia trafną i pomocną odpowiedź. Wydaje mi się że lepiej otrzymać kilka "maili" z pomocą bądź doprecyzowaniem niż 10-tki pytań pomocniczych i 10-tki odpowiedzi. Bo w końcu zainteresowany się pogubi w tych pomocnych radach i zrobi z akwa poligon, a często trafia się na rady wykluczające na wielu forach - nie chodzi to o złą wolę ale o wiele niuansów, które nie muszą u mnie zadziałać a sprawdzają się wyśmienicie u kolegi. Czy próbowaliście kiedyś poczytać jakiś temat tak od podstaw (nie śledząc go wcześniej) - zanim dobrnie się od początku do najwcześniejszej odpowiedzi pogubi się o co chodziło i co należy zrobić. A ja wciągając się i ucząc Malawi czytałem i powiem, że lekko niebyło ;)

Pozdrawiam