Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!!

Przepraszam, że znowu proszę Was o pomoc, ale mam możliwość zakupu akwarium o wymiarach 250x45x45h lub 200x50x50. Jak uważacie, które z tych zbiorników byłoby lepsze do hodowania w nim pyszczaków?? I jaką obsadę byście do niego proponowali?? W poprzednim temacie pomogliście mi dobrać obsadę do 375l (Pseudotropheus Demasoni, Maylandia Estherae Red Red i Labidochromis Hongi). Czy mógłbym zamienić Labidochromis Hongi na Pseudotropheus Polit i Maylandia Estherae Red Red na Maylandia Msobo Magunga. I ewentualnie dodać do nich jakiś czwarty gatunek najlepiej zróżnicowany kolorystycznie. Sorry, za kolejny temat. Wiem, że jest sporo tematów na temat obsady do 500l, ale nigdzie o takich wymiarach.

Pozdrawiam trepa_93.

Opublikowano
Witam wszystkich!!!

Przepraszam, że znowu proszę Was o pomoc, .

przeciez od tego jest forum :)

co do akwa - kazdy Ci powie jedno = to o dł. 240cm nic sie pysiom nie stanie jak odejmiesz po 5cm od wys i gleb. a na pewno uciesza sie z 40 cm dlugosci :)

to jakis standardowy zbiornik czy kleisz ?

Opublikowano

ja osobiście też wybrałbym te dłuższe akwarium, idealne dla mbuna, choć mogło by być troszkę głębsze, jeśli sam kleisz to chyba nie będzie problemu :wink:

Co do obsady to te zamiany wydają się dobre, choć ja zostawiłbym hongi i dodał msobo bądź membe deep, demasoni i jakiegoś elongatuska na przykład chewere lub mpanga.

Jest wiele kombinacji więc spodziewaj się jeszcze wielu propozycji :D

Opublikowano
Akwarium będzie robione na wymiar. A jeżeli chodzi o obsadę to wolałbym jakieś mniejsze ryby (ok.8-9cm).

jeśli mniejsze ryby to polecam Ad konings " Back to Nature" tam masz wg centymetrów,

także

• 2 lata później...
Opublikowano

Ad podaje wymiary w naturze np johanni czy hongi samczyk osiaga 8-9cm a w akwarium 11-12 tak wiec ksiazka Ci wiele nie pomorze do duzego stada demasoni mozesz dodac membe deep i m. dialeptos wszystkie. 3 gatunki w akwarium osiagaja 8-9cm :mrgreen: