nasteq Opublikowano 31 Marca 2016 Autor #31 Opublikowano 31 Marca 2016 I jeszcze mała aktualizacja. Okrzemki rosną dość szybko. Dodatkowo rudzieje lekko piach na "plaży" z przodu akwarium... A ktoś mi tu kiedyś pisał, ze na piachu nie rośnie
Krzymor Opublikowano 31 Marca 2016 #32 Opublikowano 31 Marca 2016 Na piachu też rośnie. Ale nie przejmuj się bo za jakiś czas zniknie. Zobacz jak to wyglądało jakiś czas u mnie. Największy wysyp okrzemek na przedniej szybie i z przodu baniaka pod listwą oświetleniową.
nasteq Opublikowano 31 Marca 2016 Autor #33 Opublikowano 31 Marca 2016 Krzymor, nieźle... I same odpuściły? Jak jest teraz?
Krzymor Opublikowano 31 Marca 2016 #34 Opublikowano 31 Marca 2016 Tak. Odpuściły bez żadnych manewrów z mojej strony. Zastąpiły je glony zielone. Teraz jest ładnie i czyściutko.
lufa555 Opublikowano 31 Marca 2016 #35 Opublikowano 31 Marca 2016 A ktoś mi tu kiedyś pisał, ze na piachu nie rośnie Masz pewnie na myśli mnie. Otóż pisałem o glonie zielonym. Możesz sprawdzić. Natomiast okrzemka pokrywa wszystko jak leci.
nasteq Opublikowano 31 Marca 2016 Autor #36 Opublikowano 31 Marca 2016 Masz racje, wtedy pisaliśmy o zielenicach.
Raciczka Opublikowano 29 Maja 2016 #37 Opublikowano 29 Maja 2016 Skusiłam się na ślimaki. Nie wytrzymałam bo już jest masakra. W Tandze wygląda to jeszcze gorzej bo muszle brązowe i piasek także. Efekt działania ślimaków poniżej. Ja wiem że niweluje skutek a nie przyczynę. Zdjęcia telefonem. Na żywo wygląda to jeszcze gorzej ...
Jargos Opublikowano 29 Maja 2016 #38 Opublikowano 29 Maja 2016 Zdjęcia telefonem. Na żywo wygląda to jeszcze gorzej ... na moje to wygląda bardzo dobrze ! 100x lepiej, niż bez glonu jak w sterylnej sali operacyjnej...
Raciczka Opublikowano 29 Maja 2016 #39 Opublikowano 29 Maja 2016 Jargos jest przegięcie. Ja raczej nie miewam sterylnych zbiorników Natomiast okrzemki pojawiły się w jakiejś kolosalnej ilości. Dwa ślimaki nie zjedzą wszystkiego - bo także nie o to mi chodzi, ale odrobinę może zapanuję nad sytuacją bo z wodą niestety nie powalczę - nie mam filtra RO i raczej prędko nie będę go miała. Fajnie jest widzieć pracę ślimorów, zwłaszcza że zawsze jakieś miałam (a świderków nie chcę wpuszczać bo zaraz będzie jakaś inwazja). Z okrzemkami zastanawia mnie jedno - nigdy aż takiej ilości nie miałam. Przecież woda ta sama. Więc co ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Maja 2016 #40 Opublikowano 29 Maja 2016 ...a mnie zastanawia dlaczego nie mając od kilku lat okrzemków pojawiły się nagle ale nie na starych kamieniach a na nowym kamieniu który dołożyłem miesiąc temu? Stare są czyste...
Rekomendowane odpowiedzi