Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

nazywam się Wojtek, jestem z woj. śląskiego (Bytom).

Akwarium posiadam od dziecka, a akwarystyką interesuję się na poważnie od ponad 2 lat.

Przygodę z rybami z biotopu Malawi rozpocząłem 2 miesiące temu w 112l zbiorniku (obsada Pseudotropheus Saulosi), który szybko się skurczył i został zastąpiony większym.

Poniżej opis całego zestawu:

Zbiornik: 240l 120x40x50cm

Oświetlenie: 1x Sylvania Aquastar 10000K 30W + w planach LED RGB (DIY, podobnie jak w 112l) lub naświetlacz LED (po przemyśleniach jednak najpewniej naświetlacz ze względu na efekt mocnego niedoświetlenia boków i refleksów w wodzie)

Filtracja: Aquael Unimax 250 (biolog, ceramika + grys koralowy) + AquaSzut Turbo 750N (mechanik, duża gęsta gąbka)

Obsada (do redukcji po utworzeniu haremów): 9 szt. Saulosi + 5 szt. Maingano + 5 szt Hongi Sweden

Podłoże: ok. 18kg piasku kwarcowego białego 0,1-0,3mm + 10kg piasku kwarcowego białego 0,7-1mm

Kamienie: ok. 50kg gnejsu (kory kamiennej)

Roślinność: anubias + 3 różne kryptokoryny

post-16901-14695727767923_thumb.jpg

post-16901-14695727768941_thumb.jpg

post-16901-14695727769797_thumb.jpg

post-16901-14695727804556_thumb.jpg

Opublikowano

Siemanko Wojciechu na naszym forum ;)...

Czytaj,chłoń wiedzę,oraz zadawaj pytania w odpowiednich działach do tego przeznaczonych...

Powodzenia...

Ps...Akwarium cieszy oko :D...

Opublikowano

Cieszę się, że Wam się podoba mój zbiornik :)

Wasze zbiorniki także są bardzo ciekawe i przemyślane. Niewiele brakowało, a także miałbym serpentynit zielony, ale go nie dostałem, więc pozostał wariant nr 2 (tak sobie wcześniej umyślałem) ;)

Myślę, że trochę już się nauczyłem, ale jeszcze wiele przede mną, na pewno będę częstym gościem na tym forum :D

Opublikowano
na pewno będę częstym gościem na tym forum :D

To mnie cieszy ;)...

Pozostaje jeszcze tylko opłacić składkę,i zostać pełnoprawnym klubowiczem :cool: ...

Mam nadzieję że wiesz z kim piszesz?

Pogadamy już o tym na priv ;)...

Opublikowano

Mam nadzieję że wiesz z kim piszesz?

Pewnie, że wiem. Wyśledziłem Cię na forum zanim napisałem pierwszy post ;)

A zarejestrowałem się niedługo po tym, jak poleciłeś te forum :-)