erdek93 Opublikowano 13 Marca 2016 #1 Opublikowano 13 Marca 2016 Witam wszystkich, nazywam się Wojtek, jestem z woj. śląskiego (Bytom). Akwarium posiadam od dziecka, a akwarystyką interesuję się na poważnie od ponad 2 lat. Przygodę z rybami z biotopu Malawi rozpocząłem 2 miesiące temu w 112l zbiorniku (obsada Pseudotropheus Saulosi), który szybko się skurczył i został zastąpiony większym. Poniżej opis całego zestawu: Zbiornik: 240l 120x40x50cm Oświetlenie: 1x Sylvania Aquastar 10000K 30W + w planach LED RGB (DIY, podobnie jak w 112l) lub naświetlacz LED (po przemyśleniach jednak najpewniej naświetlacz ze względu na efekt mocnego niedoświetlenia boków i refleksów w wodzie) Filtracja: Aquael Unimax 250 (biolog, ceramika + grys koralowy) + AquaSzut Turbo 750N (mechanik, duża gęsta gąbka) Obsada (do redukcji po utworzeniu haremów): 9 szt. Saulosi + 5 szt. Maingano + 5 szt Hongi Sweden Podłoże: ok. 18kg piasku kwarcowego białego 0,1-0,3mm + 10kg piasku kwarcowego białego 0,7-1mm Kamienie: ok. 50kg gnejsu (kory kamiennej) Roślinność: anubias + 3 różne kryptokoryny
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Marca 2016 #2 Opublikowano 13 Marca 2016 ...miło Cię powitać na forum. Akwa mi się podoba!
egon44 Opublikowano 13 Marca 2016 #3 Opublikowano 13 Marca 2016 Siemanko Wojciechu na naszym forum ... Czytaj,chłoń wiedzę,oraz zadawaj pytania w odpowiednich działach do tego przeznaczonych... Powodzenia... Ps...Akwarium cieszy oko ...
erdek93 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #4 Opublikowano 13 Marca 2016 Cieszę się, że Wam się podoba mój zbiornik Wasze zbiorniki także są bardzo ciekawe i przemyślane. Niewiele brakowało, a także miałbym serpentynit zielony, ale go nie dostałem, więc pozostał wariant nr 2 (tak sobie wcześniej umyślałem) Myślę, że trochę już się nauczyłem, ale jeszcze wiele przede mną, na pewno będę częstym gościem na tym forum
egon44 Opublikowano 13 Marca 2016 #5 Opublikowano 13 Marca 2016 na pewno będę częstym gościem na tym forum To mnie cieszy ... Pozostaje jeszcze tylko opłacić składkę,i zostać pełnoprawnym klubowiczem ... Mam nadzieję że wiesz z kim piszesz? Pogadamy już o tym na priv ...
erdek93 Opublikowano 13 Marca 2016 Autor #6 Opublikowano 13 Marca 2016 Mam nadzieję że wiesz z kim piszesz? Pewnie, że wiem. Wyśledziłem Cię na forum zanim napisałem pierwszy post A zarejestrowałem się niedługo po tym, jak poleciłeś te forum :-)
Rekomendowane odpowiedzi