Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Forumowiczów,

Mam problem z pyszczakami. Mianowicie, są bardzo plochliwe, aktywność zachowują wyłącznie w momencie jak nie widzą domowników. Jak tylko się pojawie, chowaja sie w skalach. Jedzą normalnie, podaje im spiruline. Wykluczylem juz większość powodow, tj. złe parametry, choroby, agresje. Tylko raz po ich przyjezdzie przestawilem jedna skałę. Ryby zachowują sie normalnie: kopią w dnie, samiec adoruje samice, tylko sa bardzo przestraszone jak cos wokół akwarium.sie ruszy.Zostaly kupione w TanMal ponad tydzień temu, transport trwał max godzinę.

Wymiary - 120x40x40;

Filtracja - wewnętrzna (filtr Aquael TurboFilter 1500, ceramika+gąbka), zewnętrzna (filtr Aquael Unimax 250, 650l/h, ceramika+gąbka);

Grzałka Aquael Gold 200;

Sceneria - serpentynit 22 kg, piasek kwarcowy 25kg, tło zewnętrzne;

Oświetlenie - 1x30W;

Obsada: podrośnięte osobniki 6-8cm:

Maylandia estherae F1/ 1+6

Melanochromis chipokae F1/ 1+4

Parametry:

NO2 max 0,1 ppm

NO3 20 ppm

PH 7,6

KH 8

GH 12

Dodatkowe informacje: temp 26C, światło ok 12 godz/dobę, optymalna ilosc skal i kryjowek, cały sprzet jest nowy, świeży zbiornik, ale cykl azotowy zamknięty.

Dołączam zdjęcia jak sa aktywne oraz jak siedza przestraszone w skalach.

Co to moze byc? Myślicie, że po.ponad tygodniu jeszcze sie nie przyzwyczaily do nowego miejsca? Dodam, że w skałach siedza głównie w jednej grupie, nie odlaczaja sie od siebie.

Z gory dziekuje za podpowiwdzi. :)

post-16934-14695727686565_thumb.jpg

post-16934-14695727686698_thumb.jpg

Opublikowano

Wystarczy, że jedna ryba będzie wariatem i będzie uciekać w popłochu. Wtedy włączy się odruch stadny i reszta też się pochowa.

Ja kiedyś też tak miałem. Wprowadziłem do akwarium bardzo towarzyski (chcący żreć) gatunek i z dnia na dzień sytuacja się poprawiła.

Opublikowano

To normalne zachowanie ryb w nowym otoczeniu.

Tydzień to bardzo krotki okres dla ryb, poczekaj jeszcze kilka tygodni i zobaczysz różnicę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem podobną sytuację ale się przyzwyczaiły. Dodam że dziś reagują tak tylko jak podejdzie ktoś obcy do akwarium lub jak próbuję zrobić zdjęcie telefonem

Opublikowano
Wymiary - 120x40x40;
Maylandia estherae F1/ 1+6

Melanochromis chipokae F1/ 1+4

Na twoim miejscu pomyślałbym o zmianie obsady bo te ryby rosną za duże i prędzej czy później da to o sobie znać, więc lepiej przyzwyczajać inne ryby. Chyba że masz zamiar zmienić akwarium na większe.

-- dołączony post:

Jedzą normalnie, podaje im spiruline.

Chipokae żywią się narybkiem i bezkręgowcami i daleko na samym zielsku nie zajadą ;).