Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Moje plany co do akwarium o wymiarach 100x40x40 trochę się zmieniły, planowałem parkę Księżniczek z Burundi, lecz akwarium nie jest odpowiednie dla parki, a muszlowce już posiadam, więc chciałbym spróbować z Malawi. Nigdy wcześniej nie próbowałem z Malwi, bo moim konikiem są czarne wody, więc jako, że to będzie czwarte akwarium, to chciałbym by było to Malawi.

Tak jak pisałem, wymiary akwarium 100x40x40 lub ostatecznie 100x40x50 ( wysokość mogę zmienić, ale długość i szerokość nie ). Kwestia z filtracją, oczywiście wszystko będzie opanowane, filtry będą kupione znacznie wydajniejsze, niż producent przewiduje na dany litraż. Chciałbym zasięgnąć od was porady, bo zdaję sobie sprawę, że akwarium nie jest szczególnie duże, i doskonale sobie zdaję sprawę, że z dobraniem obsady mogą być problemy, ale chciałbym orientacyjnie dowiedzieć się, co mogę hodować w tak małym baniaku, zanim zacznę kupować osprzęt i zbierać cenne informację na temat tego biotopu.

Opublikowano
Przejrzyj ten wątek: http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html

Wybierz co ci się spodoba i pytaj o konkrety.

I mała uwaga: nie ma czegoś takiego jak Malawia. Jest Malawi.

Słuszna uwaga, dzięki za zwrócenie uwagi i przepraszam za błędy, zostały już poprawione.

Hmm, standardowo chciałbym spróbować z Pseudotropheus saulosi 1+3/4 + Iodotropheus sprengerae, albo po prostu jednogatunkowe z Saulosi 2+7.

Opublikowano
Hmm, standardowo chciałbym spróbować z Pseudotropheus saulosi 1+3/4 + Iodotropheus sprengerae, albo po prostu jednogatunkowe z Saulosi 2+7.

Siemanko :)...

Oba przykłady obsady będą jak najbardziej ok...

Możesz spróbować wyżej wymienioną obsadę w układzie-

Pseudotropheus saulosi 2+5

Iodotropheus sprengerae 1+3

W moim zbiorniku 100x40x50 ten układ sprawdza się znakomicie,oczywiście musisz uwzględnić też odpowiednie ułożenie aranżacji,żeby dwa samce saulosi miały swoje rewiry,zbytnio nie przeszkadzając sobie...