Skocz do zawartości

Prawidłowa cyrkulacja i filtracja mech. w 150x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podepne się... JemioloSeba masz dct4000 u siebie? Też cyrkulator ? Pytam bo moją kasetę napędza dct4000 z narożnika i jako sam wylot chyba za słabo z 2m zbiera. Tzn znosi blisko kaseciaka z całości ale na końcu już nie zasysa . I syf blisko kasety mi się gromadzi. Zastanawiam się czy to nie wina zbyt szerokich zasysow do kasety tylko...

Opublikowano
Gdybym dziś miał wybierać miedzy wewnętrznym a kasetą to biorę kasetę po raz kolejny. Grzałka, biologia, wewnątrz a przy obecnych projektach narożnych masz i skimmer. Ja jeszcze w kasecie mam adsorber.
Ja osobiście uważam że "kaseciak" to oszczędne rozwiązanie filtracji ale wydawało mi się, że dla kolegi priorytet to estetyka a tu już słabiej to wypada. Ciężko takiego kloca schować ;). Jak by go zaprojektować w module BTN to byłoby git ale wtedy już całość wypadałoby zrobić z modułów a tu już odpadnie jeden z atutów kasety - cena.
Opublikowano

Czytaj temat o kaseciaku. To nie miejsce na to...

Koledzy tam co chwilę podają nowy projekt. Czytaj od końca a będzie łatwiej ;)

U mnie pracuje Dc3000 i nie mam problemu z zasysem. Szczeliny około 0,5cm. Podejrzewam, że masz źle ustawiony falownik względem kasety. W miejscu zasysu śmieci mają już zwalniać więc prąd wody przy kasecie musi być stosunkowo mały. Koniec Ot.

Darku cały czas czekam czy ktoś się pokusi o zrobienie takiego kaseciaka z przyklejonym modułem. Cena? A

przecież są moduły Diy np. takie jak Sir_yaro robił z silikonu formierskiego.

Opublikowano

Koledzy tam co chwilę podają nowy projekt. Czytaj od końca a będzie łatwiej

Nie bardzo wiem co masz na myśli ? Chyba nie wchodzę w OT w kontekście tego co kolega napisał.

Filtr wewnętrzny nie wchodzi w grę.
Mam dwie opcje.

1. Przełamać się i wsadzić do zbiornika kasetę

2. Sprzedać tego eheima bo jest sporo wart nawet na rynku wtórnym i kupić unimaxa 700.

Jednak pobór prądu....

------------

Temat o kaseciaku przeglądam ale estetycznie jeszcze mnie tam żadna opcja nie zadowoliła.

Opublikowano

Koledzy tam co chwilę podają nowy projekt. Czytaj od końca a będzie łatwiej

Już nawet nie liczę swoich podejść, żeby cokolwiek wyciągnąć z tego wątku o kaseciaku. Dobrze, że decorativo "finalny" projekt wrzucił do pierwszego posta. Ale nijak nie daje mi to odpowiedzi na wcześniej zadane przeze mnie pytania.

eljot naturalnie, że estetyka jest u mnie ważna. Jednak zamaskować kasetę w którą upcham wszystko a wpakować mechanika gdzie muszę maskować zasysm wylot, prefiltr, mechanika to zabierze mi więcej miejsca niż sama kaseta.

Chyba, że źle myślę to chętnie wysłucham rady bardziej doświadczonych.