Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam na imię Robert. Z akwarystyką mam do czynienia od ok 5 lat, ale do tej pory to był baniak postawiony jako roślinny. Od tygodnia stoi jako przygotowany do biotopu Malawi (za namową małżonki, gdyż osobiście nigdy nie podobało mi się akwa z kamieniami, ale powoli zmieniam zdanie).

Baniak 112l, filtracja tetra 700, grzałka 100W, oświetlenie 3 x24W pozostałość po roślinnym, no i co więcej, parametrami wody już się nie przejmuję za dużo zachodu ... to tylko moje zdanie wyrobione po tych 5 latach :).

Jestem z małej miejscowości Pajęczno, mało aktywny na forum - raczej obserwator szukacz odpowiedzi, czasem zadawacz pytań czy też oddający odpowiedź.

pozdrawiam wszystkich miłośników tego co można mieć w akwa oczywiście z głową :)

Poniżej zdjęcie przygotowywanego akwa -oczekującego na saulosi.

post-16997-14695727619979_thumb.jpg

Opublikowano

Witaj na naszym forum :D ...

Akwarium ładne,a będzie jeszcze ładniejsze jak kamienie zarosną glonami,z którymi walczyłeś w poprzednim twoim zbiorniku :P...

Mała uwaga odnośnie korzenia...Uważaj bo może tobie zakwaszać wodę,a w naszym biotopie to niewskazane...No chyba że jesteś pewny,że nic nie wpuszcza do wody to ok ;)...

Co do sprzętu,oświetlenia,oraz dobrze dobranej obsady do twojego litrażu itd,to z ewentualnymi pytaniami zapraszam do odpowiednich działów do tego przeznaczonych...

Powodzenia...

Ps.Żona wie co dobre,i zapewne dla tego cię namówiła na zmianę biotopu ;)...

Opublikowano

Dzięki za miłe słowa. Z glonami w roślinnym walczyłem kiedyś i to dość długo a jeszcze dłużej zdałem sobie sprawę, że nie będę się już przejmował i cacał i głaskał i .... ach ech. no i roślinny działał idealnie no prawie i bez glonów (tylko są na nie sezony, które trzeba przeczekać). To sa tylko moje obserwacje mojej wody i mojego zbiornika, u kogoś innego może być zupełnie inaczej. PH mam prawie ideał, wapień zrobi swoje... a reszta poczekamy zobaczymy, będą problemy to będziemy radzić .... ja już się nie martwię jak to było kiedyś a czemu to a czemu tamto .. tak ma być i już. Ech jak mi miło się wylać, dawno nie pisałem na forum, bo po co jak było OK:) Korzonek jak i roślina to pozostałości po hmm.. wspomnieniu :)

Opublikowano
parametrami wody już się nie przejmuję za dużo zachodu ... to tylko moje zdanie wyrobione po tych 5 latach :).

Do tej pory hodowałeś rośliny, teraz chcesz trzymać żywe stworzenia, które wymagają jednak zachodu, zwłaszcza z parametrami wody. Stężenia No2 i No3, podmiany wody lub stosowanie absorberów.

Opublikowano
ja już się nie martwię jak to było kiedyś a czemu to a czemu tamto

Malawi jest bardzo proste w "prowadzeniu" . Chyba ,że zaczniesz kombinować to wtedy sprowokujesz sobie problemy.

...no i witam serdecznie naszym forum:)