Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój typ to

Metriaclima Fainzilberi Luwino Reef lub Metriaclima Fainzilberi Maison Reef. To moi faworyci ale jeden gatunek do wyboru.

Pozner dobry pomysł podrzucił z Melanochromis Kaskazini northen blue

Acei Ngara, Intungi, Luwala do wyboru 

Metriaclima Msobo Magunga 

Metriaclima Fainzilberi Lundo Island OB ( plamiaki często są uważane za brzydkie,  może i są tak brzydkie ale aż piękne :D

No to kombinuj dalej... :D

Opublikowano

Również proszę bardzo:

W dużym akwarium z mbuną, wg mnie podstawą obsady powinny być:

1/  Metriaclima msobo Magunga  - kilkusamcowo z dużą liczbą samic (zakładam, że aranżacja jest "pod mbunę")

2/  Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano - kilkusamcowo (zwłaszcza jeśli byłoby tło strukturalne)

3/  Pseudotropheus acei Itungi - duże stado do toni

PS. Żółte samice msobo moim zdaniem są nieskończenie piękne, więc nie mogą nie być najpiękniejsze.:icon_smile: Mają co prawda pewne wady charakteru, lecz czy piękne kobiety ich nie mają?

Opublikowano

Dobra widzę ze saulosi odpada .

Tak więc będzie Msobo ale jak msobo to chce mieć Demasoni. Ryzyk fizyk.

I zaraz będę przeglądał wasze propozycje. 

A jaka non mbunę proponujesz dołożyć? 

Opublikowano
52 minuty temu, tom77 napisał:

Zaadoptował bym też jeden gatunek z non-mbuny......... ale autor nie wspominał o miksie.:)

Tomku zaintrygowała mnie Twoja odpowiedź, co byś z non-mbuna zaadoptował? 

Opublikowano
11 minut temu, Mortis napisał:

Tomku zaintrygowała mnie Twoja odpowiedź, co byś z non-mbuna zaadoptował? 

Też jestem ciekaw. Ostatnio ciosek13 chciał adaptować (Panowie, nie proponujcie koledze adopcji :) ) frejka do mbuny. Ciekaw jestem co Tomek zaproponuje.

Opublikowano
53 minuty temu, szczep85 napisał:

A jaka non mbunę proponujesz dołożyć?

1/  Protomelas sp. „steveni taiwan”  (kiedyś Harisimi napisał artykuł na ten temat)  lub

2/  Protomelas sp. „steveni imperial”   lub

3/  Cyrtocara moori (choć teoretycznie żywieniowo najmniej pasują (bo głównie mięsożerne), ale "psychologicznie" super, na zasadzie oddzielnej "kasty"), (miałem razem z msobo i maingano)

Inne non-mbuna poza wymienionymi (częścią protomelasów (tych w stronę roślinek) i delfinkami) całkowicie odpadają!!! "Spokrewnione" fryeri też odpadają.

Wszystkie te ryby jednak wykluczają towarzystwo wybitnie roślinożernych (i często bardzo agresywnych) mbuna np: demasoni, auratusów, a niestety również wszystkich kulfonów (trewków i fuelli)

W przypadku zainteresowania miksem, polecam artykuł Harisimiego j.w. (nie pamiętam w którym numerze Naszego Akwarium, a może Magazynu Akwarium).

Jeśli zdecydowałbyś się wpuścić jeden gatunek non-mbuny, to na starcie powinien być kupiony większy od mbuny.

Mortis - Twoje zaintrygowanie. Pozner - Twoja ciekawość. Są dla mnie zaszczytem:smile:
Wszystko powyżej to tylko moje zdanie. Np Przezdra ma inne.

Przepraszam, że wypowiedziałem się w temacie "mbunowym"
Będę się starał więcej tego nie robić:smile:

O agresywności non-mbuna będzie w następnym rozdziale artykułu http://forum.klub-malawi.pl/topic/17444-artykuł-„wybór-obsady-non-mbuna-do-akwarium-200cm”/

po którym zaproszę do dyskusji.

Tutaj nie róbmy OT, bo Kolega może i tak wybierze samą mbunę.

Opublikowano

Nie ma najmniejszego sensu wpuszczać non mbuny, do mbuny , no bo jaki ???....wśród gatunków mbuny jest tak wiele pięknych ryb, że 

i ponad 2000 l akwa będzie za małe, poza tym mbuna ma w większości też ładne samice, czego nie można powiedzieć o non mbunie, poza

wyjątkami..Dekoracyjność akwa raczej mało polega na doborze ryb, bardziej na jego urządzeniu i żeby był wycinkiem 

środowiska, co jest największą sztuką w naszych małych akwariach, a wtedy nawet obsada jednogatunkowa będzie czymś pięknym.