Skocz do zawartości

375l start na wodę amoniakalną (WA)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi. Ja lecę do Leroya :-) i podmieniam wodę.

Jeżeli nie dostanę bakterii Prodibio Biodigest to mogę kupić coś innego?

Niestety u mnie w okolicy brak tych akcesoriów w Leroyu nie pozostaje nic innego jak zamówić wszystko przez internet.

Opublikowano

Niestety u mnie w okolicy brak tych akcesoriów w Leroyu nie pozostaje nic innego jak zamówić wszystko przez internet.

To akurat na dobrze wyjdziesz finansowo, bo w Liroju ceny z kosmosu :) tylko czasowo się odwlecze.

Opublikowano

Witam ponownie.

Dzisiaj dotarły do mnie zamówione w sklep.osmoza.pl rzeczy i wymieniłem całą wodę jak zalecał deccorativo wlałem 2 ml WA z uwagi, że WA którą kupiłem była zwietrzała (zwróćcie uwagę na korek jak jest zakręcony czy jest szczelny) po wlaniu WA test NH4-1, wlałem 2 ampułki prodibio biodigest jutro wykonam test NO2 mam nadzieję, że wszystko będzie już jak trzeba tym razem nie lałem żadnych uzdatniaczy. Po wlaniu świeżej wody pompę ustawiłem na max 4000l/h po 2 godz. woda kryształ za pierwszym razem do zlania wody czyli ponad 2 tygodnie nie była ona tak wyklarowana jak teraz. Pyski maiłem zamówione na sobotę ale muszę odmówić do nie wiem kiedy.

Opublikowano

No2 - 0,2 czyli od razu ruszył proces nitryfikacji, teraz pewnie jeszcze zaobserwujesz duży wzrost tej wartości, nic nie wlewaj, przepływ ustaw na połowę jeśli masz taką możliwość, szkoda prądu moim zdaniem, a niewiele zmienisz. Wylot wody ustaw tak aby maksymalnie dużo powietrza szło do baniaka. Temperatura 27-28*C i sprawdzaj tylko Nh4 i No2 na razie. No2 powinno rosnąć a Nh4 już powinno zacząć spadać.

Opublikowano
No2 - 0,2 czyli od razu ruszył proces nitryfikacji, teraz pewnie jeszcze zaobserwujesz duży wzrost tej wartości, nic nie wlewaj, przepływ ustaw na połowę jeśli masz taką możliwość, szkoda prądu moim zdaniem, a niewiele zmienisz. Wylot wody ustaw tak aby maksymalnie dużo powietrza szło do baniaka. Temperatura 27-28*C i sprawdzaj tylko Nh4 i No2 na razie. No2 powinno rosnąć a Nh4 już powinno zacząć spadać.

Za pierwszym razem też niby ruszył ale zdechł, tym razem mam nadzieję, że wszystko pójdzie gładko. Ryby mam zamówione na przyszły tydzień bo zakładałem ok 3-4 tygodnie od pierwszego wlania a tu zonk, ciekawe ile to teraz potrwa, tym razem wszystko wg. zaleceń deccorativo. Kolejne testy chyba w sobotę.

Opublikowano
Na moje niewprawione oko cykl się zamknie około świąt :)

Wiem, że to nie koncert życzeń ale mam nadzieję, co mogę jeszcze powiedzieć to to, że po zmianie wody gdzieś po 2 godzinach (przypomnę mam kaseciak z pompą DCT 4000) woda kryształ nawet gdy patrzy się z boku. SUPER!!!:D

-- dołączony post:

Kolejne testy miałem wykonać w sobotę ale ciekawość czy wszystko idzie dobrze zwyciężyła, oto wyniki dzisiejszych testów:

NO2- 0,6

NO3- 5-10

NH4- 0,6

Chyba wreszcie idzie jak trzeba?