Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koleżanki i Koledzy,

Poradzicie proszę kiedy wrzucić 100ml Purigenu do filtra? Akwarium mam juz praktycznie dojrzałe (był przeszczep biologii) i nie wiem czy dać go już teraz czy może dopiero jak za tydzień-dwa wpuszczę docelową obsadę? Nie chciałbym niechcący zagłodzić bakterii.

Aktualnie w akwarium pływa kilka startowych danio, ale one w gruncie rzeczy mało produkują amoniaku...

Dzięki.

Opublikowano

Dzięki. Zależy mi aby zagłodzić glony - czyli żeby NO3 było względnie niskie cały czas.

A czym radzicie sobie z PO4?

Opublikowano
Zależy mi aby zagłodzić glony -

Nie wiem po co skoro to najbardziej naturalna rzecz w naszym biotopie ale jak chcesz to poza NO3 i PO4 jeszcze będziesz musiał zbijać krzemiany ;)

Opublikowano

Okrzemki to akurat mi nigdy nie przeszkadzały. Chodzi mi tylko o zielenice na szybie.

To co polecicie na wyciąganie fosforanów?

Opublikowano
Chodzi mi tylko o zielenice na szybie.

To akurat najmniejszy problem.

To co polecicie na wyciąganie fosforanów?

Przejrzyj dział woda a znajdziesz tego sporo.

• Lubię to 1
Opublikowano

No raczej światło słabe, bo pojedyncza świetlówka 39W, przesłonięta folią alu bo bokach. Wiec może faktycznie przy takim świetle glony bedą miały trudno o wzrost...

Opublikowano

ja mam belkę led o dł.75cm moduły biało-niebieskie-czerwone i zero glonów.a i mam tez purigen im więcej purigenu tym na dłużej ci starczy przed regeneracją.Wg.mnie to i tak masz za mocne światło by glonów nie było.