Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj,

jak najbardziej może być taka obsada zarówno z wariantem Saulosi jak Yellow. Nie mieszaj tylko tych dwóch gatunków, czyli albo :

Hara, Yellow, Chewere

albo :

Hara, Saulosi, Chewere.

Tylko mam jedną uwagę, Chewere ma niezbyt piękne samice, a w przypadku wyboru wariantu z Saulosi masz same pionowo pasiaste samce co może powodować trochę przepychanek. Nie wolałbyś zamiast Chewere dołożyć Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano? Samce i Samice są praktycznie takie same, pasy są poziome i otrzymujesz piękne granatowo-czarne ubarwienie.

Opublikowano
Witaj,

jak najbardziej może być taka obsada zarówno z wariantem Saulosi jak Yellow. Nie mieszaj tylko tych dwóch gatunków, czyli albo :

Hara, Yellow, Chewere

albo :

Hara, Saulosi, Chewere.

Tylko mam jedną uwagę, Chewere ma niezbyt piękne samice, a w przypadku wyboru wariantu z Saulosi masz same pionowo pasiaste samce co może powodować trochę przepychanek. Nie wolałbyś zamiast Chewere dołożyć Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano? Samce i Samice są praktycznie takie same, pasy są poziome i otrzymujesz piękne granatowo-czarne ubarwienie.

yellow i saulosi napewno nie będę mieszał,a szczerze mówiąc to myslałem jeszcze właśnie o maingano tylko że ciężko się zdecydować bo właśnie samiec chewere mi się bardzo podoba :P samice już mniej .

Opublikowano

No to musisz się zastanowić co ma większą siłę przebicia, jeden piękny samiec i szarobure samice, czy komplecik trochę może mniej urokliwych, ale jednak ładnych ryb ;)

Opublikowano
Tylko mam jedną uwagę, Chewere ma niezbyt piękne samice, a w przypadku wyboru wariantu z Saulosi masz same pionowo pasiaste samce co może powodować trochę przepychanek.

http://www.african-cichlid.com/Elongatus_Chewere.htm

Nie widzę podobieństwa między samcami. Samice w rzeczywistości są ciemniejsze i może nie są piękne, ale na pewno też nie są brzydkie. Wszystko zależy od wystroju. Jeśli masz ciemne kamienie (np. serpentynit), to samice będą mało widoczne, ale przy jasnych kamieniach, a chyba takie masz, mogą się podobać.

Opublikowano

Nie napisałem, że są podobne tylko że kolega decyduje się na trzy gatunki, z których każdy ma pionowe pasy, chyba jest różnica... Zdjęcia, które wrzuciłeś sugerują, że Chewere jest mało pasiasty i ma raczej plamki, ja opierałem się natomiast na zdjęciu z naszego albumu, na którym jest troszkę inaczej : http://www.klub-malawi.pl/album/ryby/metriaclima/sp-elongatus-chewere/metriaclima-sp-elongatus-chewere-13031.html . Nie napisałem też, że samice są brzydkie, ale niezbyt piękne, a to już dokładnie to samo, co napisałeś potem Ty...

Opublikowano
Zdjęcia, które wrzuciłeś sugerują, że Chewere jest mało pasiasty i ma raczej plamki, ja opierałem się natomiast na zdjęciu z naszego albumu, na którym jest troszkę inaczej : http://www.klub-malawi.pl/album/ryby...ere-13031.html .

Chewere jest mało pasiasty. Pierwsze zdjęcie z naszego albumu może sugerować, że ma pasy, ale trzecie już pokazuje, że tych pasów nie ma. Poniżej umieszczam zdjęcie jednego z moich samców.

Co do samic, to nie odnosiłem się do tego co napisałeś, chociaż może to tak wyglądać, ale chciałem podkreślić, że nie są brzydkie.

post-13224-14695727429638_thumb.jpg