Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyszła kolej i na mnie :)

Witam wszystkich.

Nazywam się Adrian i pochodzę z Wrocławia. Akwarystyką zajmuje się od 20 lat, jednak były to głownie ryby "klasyczne" żyworódki. Od kiedy zajrzałem na forum, zapragnąłem stworzyć Malawi i się to małymi kroczkami dzieje. Akwarium 150x50x50, obsada non-mbuna (za około 2-3tyg)

Standardowo trzeba było zacząć od remontu :

1.70590563460611565258.jpg

Następnie odbiór zbiornika

2. 30019485115465071872.jpg

Przygotowania pod narurowca (dzięki Stan za wszystkie podpowiedzi)

3. 16355132692427762919.jpg

Montaż narurowca

4. 36969570762401105153.jpg

Efekt "końcowy"

5. 43932148354289427251.jpg

Pewnie przyczepicie się o rurki i małą ilość kamieni :D

Opublikowano

Kamieni jak dla mnie jest dużo, ja dałbym ich mniej a w większym rozmiarze.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja się przyczepię do tego "kosmicznego" zielonego światełka :P ani to fajnie nie wygląda, ani to rybom niepotrzebne ;) Co do kamieni to wystrój jest kwestią subiektywną, mało kamieni to może i nie masz, ale są płaskie, a co za tym idzie nie da się ich fajnie ułożyć więc średnio to wygląda. Poszukałbym większych brył, z których dałoby się ułożyć jakieś fajne gruzowisko... Tak czy siak, powodzenia!

Opublikowano
Ja się przyczepię do tego "kosmicznego" zielonego światełka :P ani to fajnie nie wygląda, ani to rybom niepotrzebne ;) Co do kamieni to wystrój jest kwestią subiektywną, mało kamieni to może i nie masz, ale są płaskie, a co za tym idzie nie da się ich fajnie ułożyć więc średnio to wygląda. Poszukałbym większych brył, z których dałoby się ułożyć jakieś fajne gruzowisko... Tak czy siak, powodzenia!

Oświetlenie można na szczęście zmienić, na niebieskie, także tutaj problem z głowy.

Co do kamieni faktycznie chyba trzeba dokupić coś solidnego :)

Opublikowano

Rybom naprawdę nie jest potrzebne oświetlenie nocne, Ty jak pójdziesz spać to też nie obserwujesz akwarium więc tylko niepotrzebnie prąd zużywasz... A niebieskie niewiele zmieni :P No ale to kwestia gustu oczywiście ;)

Opublikowano

kamienie, kamienie i jeszcze raz kamienie oczywiście te wyższe a nie tak na płasko jak obecnie, co do światła masz pełno postów opisujących co i jak się robi oraz co się nadaje dla naszego biotopu. Fajnie, że kolejna osoba z pięknego miasta zawitała na nasze forum, już czekam na wrzesień by móc znowu tam zawitać na największej imprezie zoologicznej w kraju:-)

Opublikowano

Siemanko :mrgreen:

Witaj na naszym forum,nie trudno zauważyć,że już po niebieskiej stronie mocy ;)...

Pewnie przyczepicie się o rurki i małą ilość kamieni :D

Rurki jak to rurki :P można zasłonić wyższymi i większymi kamieniami,których zdecydowanie tobie w zbiorniku brakuje :D ...

Tak więc odwiedź pobliski skład kamienia i działaj kolego,dopóki nie masz jeszcze obsady,bo szkoda potem coś zmieniać i dodatkowo rybki stresować ;) ...

Opublikowano

Cześć,

Na zasys i wylot załóż opaski termokurczliwe czarne, będą na pewno mniej widoczne niż białe. Wystrój cieniutki ale Tobie ma się podobać.

Czy w sekcji mechanicznej masz zawór tylko od strony zasysu ? jeśli tak to życzę Ci powodzenia przy wymianie sznurków...

Opublikowano

Panowie, Merlot ma mieć w akwarium NON MBUNĘ, więc niech nie przesadzi z kamieniami. Kilka dużych kamieni i starczy. Przy okazji jednym z nich przysłonisz rurkę.

Opublikowano

Rurki można pomalować akrylowym czarnym matem, oświetlenie koszmarne ciężko będzie Ci dostrzec kolory ryb, światełko polecę JBL Marine Day 15000k potrafi wyciągnąc naprawde piękne barwy z ryb bez oświetlania zbiornika dziwnymi kolorkami. Kamienie, wiem że to kwestia gustu ale ja bym to wszystko wywalił, popatrz na akwarium Poznera a potem na swoje, pare sporych brył ale różnice chyba widoczna

• Dziękuję 1