Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam inkubującą samicę hongi, trzyma już młode 28 dzień, i tu moje pytanie, jak długo może jeszcze trzymać? Czekam i czekam, a tu nic, miałem nadzieję zobaczyć wyjście młodych :D

Opublikowano

Z reguły 1-2 młode, tyle, ze moje samice nie sa jeszcze zbyt duże maja po 6cm, wiec myślę, ze w ogóle noszą może 2-3 mlode :)

Zobaczymy jak będzie za następnych kilka miesięcy :)

Opublikowano

Mam ten sam problem sobotage co Ty :) Przynajmniej raz w miesiącu inkubuje mi samiczka, niestety rdzawe i maingano nie mają takiego pociągu do siebie jak hongi :cry: Ryby są jeszcze młode, mają zaledwie rok i do 6-7 cm. Staram sie każdorazowo odławiać mamuśke. Mam niezawodny sposób, polecam każdemu, jeszcze nigdy nie łapałem samicy dłużej niż 3 min. Wkładam siatke 25x20 cm do wody trzymając ją prawie poziomo i ok 15 cm pod powierzchnią. Po chwili ląduje w akwa druga ręka z mrożonką w wodzie. Pysie podpływają i jedzą z ręki. Zawsze w pobliżu czycha inkubująca samiczka, jeśli podpłynie choć na chwile aby powąchać smakowity kąsek podrywam siatke i jest już moją. Póżniej pozostaje tylko wyłapanie nadmiaru ryb i przyszła mamuśka ląduje w 80 L baniaku z kotnikiem pamiętającym jeszcze lata 90.

Wracając do tematu, hongi mam dość płodne, na świat przychodzi po 21-26 dniach ok. 5-8 maluchów. Zastanawia mnie jedna rzecz, w środe widziałem wyjście. Każdy maluch opuszczał pyszczek pojedynczo, zawsze tak jest :?:

Opublikowano

Dziś kolejna samica się wytarła :)

młodych od poprzedniej nie widziałem, pewnie już po nich :cry:

Jakie macie haremy hongi?

Ja mam 7 sztuk i z tego co na razie widzę to mam 3+3 co do jednej nie jestem pewien, póki co z samcami nie mam kłopotów, 2 samce mają rewiry po przeciwnych stronach akwarium, a 3 jest zdominowany, ale nawet jest ładny i tu moje pytanie- czy lepiej trzymać te 3 samce , czy zostawić 1 ? Dodam, że samce mają po około 9 cm.

Opublikowano

U mnie wypuszcza tez pojednyczno(mimo ,ze nigdy nie wiedziałem samego wypuszczenia, to czesto zdarza sie ,ze widza jednego malucha a samica wciaz plywa z pelnym pyskiem...), mam ryby takie jak Ty kamilo, roczne 6-7cm, tyle, ze ja nie odlawiam samic...

Kiedyś wydawało mi sie ze mam 2+3, jeden "samiec" mial pręgi, walczyl o rewir i okazal sie babeczka..

Popytaj sie moze ktos przyjmie takiego samca, piekna ryba

Osobiscie mam 1+4 i jest OK, ale w Twoim wypadku zostawilbym 2 samce..

Jesli chodzi o Hongi to sa mocno agresywne ryby i nawet ten trzeci zdominowany moze pokazac co potrafi w stosunku do innych ryb, albo do samic.. a potrafi duzo