nasteq Opublikowano 21 Lutego 2016 #1 Opublikowano 21 Lutego 2016 Witam! Nadszedł czas na zdecydowanie się na obsadę mojego akwarium, którego budowę opisuję w tym wątku. Chciałbym prosić Was o pomoc w odpowiedzi na pytania: 1) Czy takie zestawienie ma sens? Iodotropheus sprengerae Melanochromis Auratus Pseudotropheus saulosi 2) Jeśli tak, to jakie ilości samce+samice proponujecie do mojego zbiornika? 3) Planuję zakup młodych osobników (4-5cm) - ile na start każdego gatunku radzicie kupić aby wyselekcjonować harem? Dzięki!
egon44 Opublikowano 21 Lutego 2016 #2 Opublikowano 21 Lutego 2016 Iodotropheus sprengerae oraz Pseudotropheus saulosi jak najbardziej się nadają do twojego zbiornika... Z Melanochromis Auratus nie byłbym taki pewny,to dość agresywna ryba,jak co nie którzy mawiają,ale nie wypowiem się bo jej nie miałem... Natomiast saulosi+ rdzawe posiadam oraz polecam ... Może zamiast Auratusa pomyśl o Labidochromis sp. 'perlmutt' ... Co do układów to proponuję 1+3/4 z każdego gatunku...Chociaż swoją droga możesz też iść w obsadę dwu gatunkową z saulosi oraz rdzawym w układzie 2+5/6 saulosi + 1+4 rdzawy ... Co do kwestii zakupu rybek proponuje zakupić po 10szt z każdego gatunku... 2
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Lutego 2016 #3 Opublikowano 21 Lutego 2016 Może zamiast Auratusa pomyśl o Labidochromis sp. 'perlmutt' ...też polecam. 1
nasteq Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor #4 Opublikowano 21 Lutego 2016 Dzięki za odpowiedzi koledzy. Perlmutt tez piękny, fakt. I weź tu sie zdecyduj człowieku... Ale nie poddawajmy się przez chwile jeszcze Może ktoś trzyma Auratusa w podobnej konfiguracji i podzieliłby się swoimi uwagami?
bizonkrk17 Opublikowano 21 Lutego 2016 #5 Opublikowano 21 Lutego 2016 ...też polecam. Jako posiadacz tej ryby również polecam
nasteq Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor #6 Opublikowano 21 Lutego 2016 Pooglądałem sobie te perlmutty i doszedłem do wniosku, że są super! A gdyby zrobić takie zestawienie: 1. Melanochromis maingano 2. Pseudotropheus saulosi 3. Labidochromis perlmutt to co Wy na to? Maingano nie zamęczą mi reszty?
pozner Opublikowano 22 Lutego 2016 #7 Opublikowano 22 Lutego 2016 A co pomyślisz o takich obsadach: 1) Labidochromis sp." blue white " (oferowany przez "Malawian") Melanochromis cyaneorhabdos maingano Pseudotropheus saulosi 2) labidochromis chisumulae chizumulu Melanochromis cyaneorhabdos maingano pseudotropheus interruptus 3) Iodotropheus sprengerae Melanochromis cyaneorhabdos maingano Pseudotropheus saulosi 4) Melanochromis auratus Iodotropheus sprengerae metriaclima lombardoi Mógłbym tak wymieniać i wymieniać, i czym więcej będziesz miał propozycji, tym trudniej będzie Ci wybrać obsadę. Masz w internecie mnóstwo opisów ryb. Kieruj się wielkością (max 12cm.), preferencjami żywieniowymi (przede wszystkim wszystkożerne), temperamentem, a na końcu kolorystyką. Wszystko musisz zgrać. Ja osobiście wolałbym mieć mniej gatunków, ale większą ilość samców jednego gatunku. Nigdy samiec alfa nie pokarze pełni ubarwienia bez samca beta. Co do agresywności poszczególnych gatunków, to wszystko zależy od warunków jakie im się stworzysz. Pyszczaki z grupy mbuna żyją w rumowisku skalnym i takie warunki powinno się im stworzyć.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 22 Lutego 2016 #8 Opublikowano 22 Lutego 2016 A gdyby zrobić takie zestawienie: 1. Melanochromis maingano 2. Pseudotropheus saulosi 3. Labidochromis perlmutt ...osobiście jestem jak najbardziej za taką obsadą. 1
nasteq Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor #9 Opublikowano 22 Lutego 2016 Dzięki, i tego się w takim razie trzymam. @pozner - jest dokładnie tak jak piszesz, dlatego się juz zdecydowałem bo tak można w nieskończoność... Czas natomiast planować kolejne akwarium na te gatunki, które w obecnym się nie znajda
Rekomendowane odpowiedzi