Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim wrzucisz falownik lub jakieś inne ustrojstwo do akwarium, ja na Twoim miejscu bym spróbował jeszcze tak oto zrobić:

Umieszczenie trochę wyżej AquaelCirculator i skierowanie strumienia po skosie pod kątem około 45 stopni na przednią szybę. Wylot z kubła ustawiłbym natomiast wzdłuż tylnej szyby w kierunku mechanika i zasysu od kubła.

W najgorszym wypadku nieczystości będą Ci zalegały za kamiennym murem, a może takie ustawienie akurat się sprawdzi w Twoim przypadku.

W akwarium 300 litrowym, o długości 120 cm spokojnie powinieneś sobie poradzić z aktualnie posiadanym sprzętem.

Napisz jeszcze, czy sprzęt masz rozkręcony na maksa.

Opublikowano

Dzięki naprawdę wielkie za odpowiedzi. Tak mechanik ustawiony na maxa. Właśnie myślałem o czymś takim jak mówisz tylko właśnie obawa o to że całość pójdzie za kamienie ale nie zaszkodzi spróbować.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, koledzy jednak mieliście rację ciężko ogarnąć czystość za tymi kamieniami cyrkulacja do kitu,a najgorsze, że ryby stały się tak płochliwe że jak podchodzę zaraz zwiewają w te kamienie, jednak czeka mnie przeróbka na jakieś sensowne ustawienie serpentynitu.

Pozdrawiam

Opublikowano

No i widzisz,jednak po własnej obserwacji sam zauważyłeś że coś jest nie tak z tą cyrkulacją ;)...

Jak to mówią ''mądry Polak po szkodzie"" :D ...

Teraz pozostaje tobie zmiana kamieni i ich ułożenia...

Koniecznie zapodaj fotki jak już ogarniesz temat...

Powodzenia ;)...

Opublikowano

Z pewnością myślę że kilka kamieni sensownie ułożonych w zupełności wystarczy.

Pozdrawiam serdecznie

-- dołączony post:

Witam jeszcze tak zapytam czy taki wystrój również mógł być powodem płochliwości ryb?

Pozdrawiam

Opublikowano
Z pewnością myślę że kilka kamieni sensownie ułożonych w zupełności wystarczy.

Dokładnie jak piszesz ;)...

Od razu zauważysz,że cyrkulacja zrobi swoją robotę...

Witam jeszcze tak zapytam czy taki wystrój również mógł być powodem płochliwości ryb?

Sorki za OT

Tak na przyszłość to lepiej trzymać się tematu danego działu,bo prędzej czy później moderator może nas pogonić...

Ale odpowiem tutaj tobie w kilku słowach...

Do końca nie wiadomo co może powodować płochliwość ryb,więc trudno mi coś powiedzieć na ten temat...

Powodem płochliwości ryb może być-

Zbyt jasne oświetlenie...

Nieprawidłowe parametry wody...

Złe karmienie ryb(przekarmianie)...

Źle dobrana obsada lub redukcja ...

Częste grzebanie w zbiorniku... itd...

Sam miałem dawno temu jeden taki przypadek,który ciągnął się przez tydzień....

Ale po tym czasie płochliwość ustała,co było powodem nie wiem do dzisiaj ;)...

Może ten link tobie pomoże http://forum.klub-malawi.pl/plochliwosc-ankieta-t14025.html?p=321991#post321991