Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam w związku z tym , że skończyły mi sie testy(do tej pory mialem ph, no3, no2) prosze o opinie ktore wg Was sa najlepsze - jakies linki do allegro prosze :)

chodzi mi o jakis zestaw do 100zl

jakie sa najwazniejsze 4 parametry wody ?

Opublikowano

jakie sa najwazniejsze 4 parametry wody ?

wszystkie są ważne :)

pH, NO2, NO3, bez tego ani rusz,

kH również przydatne, bez pozostałych można wytrzymać, ale pewnie znajdzie się ktoś kto używa jeszcze wielu innych, ja tylko tych czterech.

Opublikowano

Jak dla mnie - temperatura, KH i NO3 - te mierzę na bieżąco, temperaturę codziennie, KH i NO3 przed podmianą (to pierwsze, żeby dobrać ilość bufora, to drugie w zasadzie z ciekawości).

NH3/4 i NO2 nie mierzę, bo zbiornik nie przerybiony, nie przekarmiony, z nadmiarową filtracją bio - nic się nie ma prawa stać.

pH nie mierzę, bo utrzymuję KH ponad 10, więc z pH też nic złego nie ma prawa się podziać.

Stosuję kropelkowy KH JBL, a do NO3 paskowy JBL (no tak, można powiedzieć, że NO2 mierzę, bo na tym samym pasku jest :-)

Opublikowano
Jak dla mnie - temperatura, KH i NO3

a jakich testów używasz do mierzenia temperatury ?? :shock: :twisted:

ja mam termometr i zawsze gdy popatrzę to widzę jaka jest :)

więc zastanawiam się jakich testów do mierzenia temperatury używa kolega.

Opublikowano

Niepotrzebnie trollujesz. Pytanie było: "jakie sa najwazniejsze 4 PARAMETRY wody ?" a nie "jakie sa najwazniejsze 4 TESTY parametrów wody ?

Opublikowano

przecież to tylko takie koleżeńskie przytyczki.

Kto się lubi ten się czubi mówi stara góralska przyspiewka ;)

więc nie denerwuj się tak bo to było bez złośliwości.