Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Żeby nie zakładać kilku tematów chciałem zadać pare pytań w jednym wątku.

1.Zamówiłem akwa o wymiarach 200x40x50wys i teraz mam dylemat czy nie zrobić 10cm wyższego żeby nie wyszedł taki jamnik. Front opti czy ma sens dopłata +300zł.

2.Szafkę chcę wykonać sam z płyty meblowej. Blat oraz elementy pionowe z płyty podwójnej czyli 3,6cm, plecy i spód płyta pojedyncza 18mm. Blat z elementami pionowymi wzmocnię kątownikami stalowymi, całość skręcona konfirmatami. Wytrzyma 600kg?

cec0bd72ed953098med.jpg

3.Tło zrobić z pcv 3mm wewnątrz czy okleić folią z zewnątrz? Jaka różnica w efekcie ?

4.Narurowiec. 2 zasysy po przeciwległych stronach ? wlot na środku ? Gdzie cyrkulator ?

czy biologia 2x matrix czy coś innego ?

08979294156f1255med.jpg

5.Ile piasku do takiego akwa ?

6. Czy listwę led zamocować bliżej przodu czy tyłu jak lepsze efekt ubarwienia ryb?

7. Pod akwa styropian 1 czy wystarczy karimata ?

Opublikowano
1.Zamówiłem akwa o wymiarach 200x40x50wys i teraz mam dylemat czy nie zrobić 10cm wyższego żeby nie wyszedł taki jamnik. Front opti czy ma sens dopłata +300zł.

Najlepiej, jak możesz, to zamów 200x50x60.

Opti wg mnie nie ma sensu.

2.Szafkę chcę wykonać sam z płyty meblowej. Blat oraz elementy pionowe z płyty podwójnej czyli 3,6cm, plecy i spód płyta pojedyncza 18mm. Blat z elementami pionowymi wzmocnię kątownikami stalowymi, całość skręcona konfirmatami. Wytrzyma 600kg?

Spokojnie:)

3.Tło zrobić z pcv 3mm wewnątrz czy okleić folią z zewnątrz? Jaka różnica w efekcie ?

Wewnętrzne z pcv, bo folia daje efekt lustra, no chyba, że tak Ci się podoba.

5.Ile piasku do takiego akwa ?

50 kg powinno wystarczyć.

6. Czy listwę led zamocować bliżej przodu czy tyłu jak lepsze efekt ubarwienia ryb?

Wg mnie lepiej z przodu.

7. Pod akwa styropian 1 czy wystarczy karimata ?

Karimata zdecydowanie, ma jeszcze ten plus, że możesz dobrać kolor:)

Jeśli chodzi o narurowca to się nie znam:) Polecam wątek stana:

http://forum.klub-malawi.pl/omowienie-filtracji-narurowej-cz2-t26758p2.html

• Dziękuję 1
Opublikowano

Chętnie 200x50x60 ale miejsca mało, a na wysokość mam możliwość. Chciałem poznać Wasze opinie nt. wysokości akwa 200cm. Myślałem że to opti daje lepszy efekt [nigdy nie widziałem akwa z opti na żywo].

O narurowcach przeczytałem już prawie wszystko na tym forum i mam mętlik. Jedni piszą że mają po 10kg matrixa inni mają 2kg a efekty takie same. Ja mam w planie 2kg matrixa

Opublikowano

pomyśl nad szerokością, gwarantuje Ci, że jak przyjdzie do urządzenia zbiornika będziesz wyzywał się i klął na wszystko ! Gwarantuje Ci...

Opublikowano

Niby te 10cm to niewiele a jednak b.duzo.

Ustalilem kompromis z zona i tylko tyle mam do wykorzystania, a dla mnie to i ta spelnienie marzen.

Moze podpowie ktos jeszcze czy zrezygnowac z opti i czy 2 kg matrix wystarczy ?

Wysłane z mojego B1-A71 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Kolego pomyśl jeszcze nad tą szerokością, u mnie też miało miało być max 50 później 60 skończyło się na 70cm szerokości. Było trochę narzekania, ale co tam, te dwa tygodnie wytrzymałem;), ale powiem ci że do dzisiejszego dnia nie żałuję decyzji i mimo że mój jest krótszy (170cm) to jednak głębia zbiornika robi swoje, naprawdę dobrze radzę przemyśl to jeszcze ;)

Opublikowano
Niby te 10cm to niewiele a jednak b.duzo.

Ustalilem kompromis z zona i tylko tyle mam do wykorzystania

Moze podpowie ktos jeszcze czy zrezygnowac z opti

Święte słowa w pierwszym zdaniu. Szczególnie kobiety te 10cm więcej zauważają:D

Przystąp ponownie do negocjacji z żoną i zamień te opti za 300zł - bo to już wynegocjowane na te 10cm więcej:D

i czy 2 kg matrix wystarczy ?

Podaję dla nowo-wynegocjowanego baniaka 200x50x60 :D czyli 600l (a wody tam będzie max 550l ) za producentem Matrixa czyli to co jest podane w Karcie technicznej Matrixa a w necie jest wszystko nawet 100kg Matrixa znajdziesz.:(

Seachem a także my liczymy go nie na kg tylko na ml:D

cyt http://www.seachem.com/Products/product_pages/Matrix.html

"Directions

Use 500 mL of Matrix™ for each 200 L (50 gallons*) of water.

jak nie rozumiesz po polsku:D to znaczy

Użyj 500ml Matrixa na każde 200l wody i trzymaj się tego ręcami i nogami.

to bardzo kosztowne złoże ale jak musisz mieć najdroższe to kupuj.