Skocz do zawartości

240l - nowe Malawi, dziennik budowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź z tym styropianem. Mam taki całkiem twardy ten styropian ale pewnie dla pyszczaka to żaden problem go zjeść :)

A gdyby dać na ten 2cm styro cienkie spienione PVC - np 2mm? Styropian już mam a fajnie byłoby "podnieść dno".

Przeniosłem do podstaw. Poprzedni dział służy wyłącznie do pokazania swojego akwarium.

Opublikowano

Moim zdaniem możesz przykryć styropian spienionym aby ryby nie miały dostępu, jak dasz kamienie wysoko i mało piasku dookoła to ryby Ci mogą odkopać te podstawki wysokie, tak jak napisałem, u mnie Melanochromis się zawziął i dokopał się do białego pcv pod kamieniem. A miał dobre 5cm do odkopania. To jak podniesiesz kamienie o 2,5cm to o tyle mniej piachu będzie. Chyba, że masz jakiś inny zamysł na to podnoszenie. Jeśli masz za niskie kamienie, to może spróbuj układać je jedne na drugich. Ciężko pomóc nie widząc :)

Opublikowano

Pleziorro - w sumie to dobre stwierdzenie, ze bez oglądania trudno cokolwiek doradzić. Sam muszę to najpierw ułożyć i zobaczyć jak to wyjdzie. W każdym razie za namowa zrobię PVC, ze styropianem pod spodem lub bez.

donk - tło wyglada o dziwo bardzo naturalnie! Aż byłem zaskoczony, a efekt będzie jeszcze lepszy po zalaniu woda. Użyłem kleju Juwela - wydaje się, ze trzyma solidnie, ale spędziłem dobra godzinę rozprowadzając naklejona folie za pomocą plastikowej pacy. Chodzi o to, ze ten klej był strasznie gesty i wyciśnięcie jego nadmiaru oraz powietrza to był niezły wyczyn. Ale wyszło elegancko bez pęcherzyków.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Moim zdaniem rzecz gustu - z tym tłem i klejem dobre jest to, ze nie ma refleksu na zewnętrznej stronie szkła bo przylega "na mokro". Jak zamocować PVC to nie wiem.

Wcześniej miałem w LT granatowa folie samoprzylepna (Oracal) i było super. Ale trzeba bardzo uważnie kleić (najlepiej na wodę z mydłem) szczególnie na długim akwa. Ona się troche elektryzuje zaraz po zdjęciu papieru ochronnego i ma tendencje do przyciągania się strona z klejem sama do siebie ;)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk