Skocz do zawartości

[250L] Malawi Artura :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Egon - ja też jestem zawiedzony i to bardzo. Bo całe miasto objeździłem i nie mają serpentynitu tylko coś takiego znalazłem. U mnie jest pełno kamieniarzy ale maja tylko te małe duperele co bramy się z nich układa. No a auta swojego nie mam więc wypruć dalej nie mam czym ;P

Serpentynit mi się cholernie podoba he he. Jak ktoś mi tu z forum pokazał to świeczki w oczach. Niestety jego porządanie muszę na ten czas odpuścić.

Też mi czegoś brakuje ale czego to jeszcze nie wiem, jakoś tak no mało to malawi czuć.

Jutro popróbuje jeszcze coś zdziełać i zobaczymy.

Świetlówki chwilowo 2x39w T5 8500K i 10.000K. Bo po roślinniaku zostało tyle że nie mogę jednej odpalić, zakryje po połowie rurek albo coś coby przyciemnić. A potem i tak na ledy przejdę :)

Nie zniechęcaj się tak łatwo i szukaj wszędzie gdzie się da serpentynitu,napisz w swoim profilu gdzie mieszkasz może ktoś z kolegów jest z twojego miasta,to pomoże ogarnąc tobie jakiś kamień po znajomości możesz jeszcze zerknąć na mapkę,gdzie może znajdziesz w pobliżu jakiś skład kamieni ;)http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=238235&postcount=1

Co to aranżacji to zerknij tutaj może znajdziesz jakąś inspirację ;)

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?c=40

Opublikowano

No dobra, już chyba wiem o co chodzi z "gruzowiskiem"

Jutro dostanieta zdjęcia chopy i powieta co sądzita.

Nie zniechęce się, dobrze że nikt nie widział transmisji z roślinnego ;P tyle kłód pod nogę ale dałem radę he he

Tylko czekam na narzędzie takie ważne, bo chwilowo mam tylko małe takie i do niczego się nie nadaje. PS. Chodzi o lepszy młotek :D bo ten rozwaliłem.

Przenoszę do działu Podstawy bo widzę, że pytań jeszcze sporo

Spoko dzieki :)

Edit:

Coś poukładałem, już chyba wygląda znacznie lepiej(według mnie, niestety nie mogę na forum znaleźć inspiracji, wszędzie tak jakby dla nie-mbuna były, bo mało kamieni i w ogóle, mam wizję którą choc trochę spełniłem). Cyrkulację się ustawi więc o to się nie martwię.

Tylko czy to będzie ok ?

Filmik jak się coś tam przetworzy na youtubie to będzie w 4K.

Opublikowano

No niewiem, czy to kolor światła, czy teraz kamieni za dużo, czy brak wody nie nadaje efektu końcowego. Trudno mi coś doradzić. Jest jednak lepiej niż na początku.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Światło myślę że daje ten efekt, bo jest jedna rura roślinna grolux i aquastar.

Wody także ni ma :D czekam aż ktoś powie że jest dobrze i wtedy zalewam.

Edit: Chyba tak już zostanie, sporo kryjówek jest. Ułożenie według mnie to mi się podoba, byle tylko pyśki się zazwyczaiły i dobrze czuły. Chyba że ktoś ma zastrzeżenia to pisać.

W najbliższych dniach spodziewam się tam wody, tylko muszę czasu trochę złapać.

post-16689-14695727018672_thumb.jpg

post-16689-14695727036939_thumb.jpg

post-16689-14695727057553_thumb.jpg

Opublikowano
Światło myślę że daje ten efekt, bo jest jedna rura roślinna grolux i aquastar.

Wody także ni ma :D czekam aż ktoś powie że jest dobrze i wtedy zalewam.

Edit: Chyba tak już zostanie, sporo kryjówek jest. Ułożenie według mnie to mi się podoba, byle tylko pyśki się zazwyczaiły i dobrze czuły. Chyba że ktoś ma zastrzeżenia to pisać.

W najbliższych dniach spodziewam się tam wody, tylko muszę czasu trochę złapać.

No i mi się teraz dobrze widzi :) Zostaw i zalewaj. Tylko się zastanawiam czy te kamienie jeden na drugi stabilnie stoją? Artur światło tylko zmień bo trochę jak bur...u :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuje :)

Oczywiście kamienie obowiązkowo na dwóch podkładkach styropianowych pod panele a dopiero piasek.

Zastanawiam się tylko czy 5cm warstwa piasku będzie OK. Ryby jak wiadomo lubią kopać, czy sensem byłoby dorzucić jeszcze 20kg piasku czy zostawić jak jest ?

Mortis, kamienie profilaktycznie docelowo będą przyklejone silikonem (w miejscu niewidocznym, mała kropka ale dużo daje) stoja na sobie stabilnie, próbowałem je zrzucić itd. Ale nie udało się:)

Światło.

Mogę ogólnie włączyć 4 T5 39w ale to byłoby stanowczo za dużo, mogę zmienić rurki bo mam jeszcze dwie 6500k. Ta 10.000K daje fajne wybarwienie ryb, podkreśla kontury i linie ;) myślę że gdyby tą roślinną wyrzucić było by przez pewien czas OK. Bo i tak później przejdę na ledy. Chwilo nie mam czasu poskładać.

Opublikowano
Dziękuje :)

Oczywiście kamienie obowiązkowo na dwóch podkładkach styropianowych pod panele a dopiero piasek.

Zastanawiam się tylko czy 5cm warstwa piasku będzie OK. Ryby jak wiadomo lubią kopać, czy sensem byłoby dorzucić jeszcze 20kg piasku czy zostawić jak jest ?

Mortis, kamienie profilaktycznie docelowo będą przyklejone silikonem (w miejscu niewidocznym, mała kropka ale dużo daje) stoja na sobie stabilnie, próbowałem je zrzucić itd. Ale nie udało się:)

Światło.

Mogę ogólnie włączyć 4 T5 39w ale to byłoby stanowczo za dużo, mogę zmienić rurki bo mam jeszcze dwie 6500k. Ta 10.000K daje fajne wybarwienie ryb, podkreśla kontury i linie ;) myślę że gdyby tą roślinną wyrzucić było by przez pewien czas OK. Bo i tak później przejdę na ledy. Chwilo nie mam czasu poskładać.

Piachu starczy. Co do oświetlenia jeśli Tobie pasuje to ok. Taką tylko wzmiankę wrzuciłem, jeśli doradzałem w całym temacie to i do światła się czepłem :) Oczywiście były to subiektywne wypowiedzi bo ma się Tobie podobać, koniec i kropka.

• Dziękuję 1
Opublikowano

W porównaniu do pierwszej wersji jest o niebo lepiej, podoba mi się:)

Zalej, a efekt będzie jeszcze lepszy:)

Ja niedługo będę zmuszony zmienić lokalizację mojego akwa i przy tej okazji zmienię wystrój, będą same otoczaki.

• Dziękuję 1