Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Planuje zakup baniak 240l i szukam jakiejś firmy w małopolsce bądź na śląsku.

Ja mam baniak z firmy Aqua-Tech z Rybnika.Jakość wykonania to pierwsza klasa.Niestety nie wiem czy wysyłają . Do mnie akwarium dostarczyli osobiście ale mieszkam niedaleko.

Opublikowano

Odnośnie firmy Myciok - miałem od nich swego czasu 300-tkę. Moje obserwacje związane z ww. firmą:

Sposób wykonania akwarium oceniam na minus dobry:

- minimalnie nierówno przycięte szyby,

- sposób klejenia silikonem niezbyt staranny (miejscowo występowały pęcherzyki powietrza w spoinach),

- IMHO wykonują trochę za krótkie wzmocnienia wzdłużne.

Niemniej jednak akwarium stało przez kilka lat i było OK. Zażyczyłem sobie wzmocnienie poprzeczne - trochę się dziwili i odradzali argumentując, że jest zbędne w przypadku takiego akwarium, ale na moja prośbę oczywiście wykonali takie wzmocnienie w cenie akwarium.

Zalety to:

- dobry kontakt,

- elastyczni jeśli chodzi o transport (dowiozą za drobną opłatą na obszarze Krakowa i w okolicach)

- terminowość realizacji zamówienia (choć odniosłem wrażenie, że akwarium, które do mnie przyjechało było świeżo klejone, co też nie jest zbyt dobre)

- gdy zgłosiłem uwagi odnośnie jakości wykonania byli skłonni przyjechać po akwarium i wymienić na inny egzemplarz (w końcu dałem sobie spokój i zaniechałem wymiany akwarium).

Reasumując, jeśli się na nich zdecydujesz i określisz swoje oczekiwania (m.in. w zakresie wzmocnień) to wydaje mi się, że będziesz zadowolony z ich usług.

Kto to jest ten Karol ?

http://forum.klub-malawi.pl/aquarium-fish-prosze-opinie-t20993p15.html

Miłej lektury i dużo cierpliwości, bo 15-stronnicowy wątek to nie lada wyzwanie ;-)

Opublikowano

Poleci ktoś jakiegoś wykonawcę akwariów w dolnego śląska ?

W którymś z wątków kolega mutra polecał jakiegoś szklarza z Wrocławia, który wykonał dla niego 375l za 309zł. Ma ktoś może kontakt do jednego lub drugiego bo pisałem pw i bez odpowiedzi ?

Opublikowano

U nas na Dolnym Śląsku ciężko, jeżeli gadamy o normalnych pieniądzach, bo jak jesteś gotów zapłacić o połowę więcej realnej wartości to jest w czym wybierać, ale taniej cię wyjdzie jak zamówisz na Górnym Śląsku i sobie odbierzesz osobiście. Ale jak namierzysz kogoś godnego polecenia to daj namiar.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Karol - AQUARIUM-FISH , firma z Katowic wejdź i zobacz na allegro lub tu na klubie też się udziela. Klei szkiełka i sprzedaje pysie. Gość dużo jeździ i dowozi towar pod numer. Ja gorąco polecam

Opublikowano

Właśnie wczoraj wieczorem dotarł do mnie 150 cm baniaczek od Karola. Wykonanie na 5+, spoiny równe, bez pęcherzy powietrza, szyby bardzo dobrze oszlifowane, wzmocnienia poziome równo wklejone opatrząc od góry zbiornika, patrząc od przodu jedno przesunięte w prawo (za to ten minus). Szyby nieporysowane i czyste. Reasumując następny zbiornik napewno zamówię u Karola.

Tapatalknięte

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja też na dniach dostalem akwa 150x50x50 od karola i u mnie szyby po cięciu nie są w ogóle obrobione, jedna szyba ma zrobiony szlif na 3 krawędziach, a reszta ani troszkę nie jest obrobiona, krawędzie nie są ani troszkę załamane, po opiniach w internecie myślałem, że standard wykonania jest dużo wyższy. Ja oceniam wykonanie na 3-.

Jak ktoś jest zainteresowany to moge podesłać foty na maila.

Jestem mocno zawiedziony wykonaniem.

Opublikowano

Też mam baniak z Akwarium Fisch i podpisuje się pod opinią kotangch szlif na górze szyb który wchodzi pod pokrywę, a reszta to czysty przełom obrobiony osełką, a umowa opiewała na trapez:) no cóż Karol ma inna definicję trapezu:) Szyby jakoś domyłem ale było ciężko:)

Opublikowano

kotangch jak życie pokazuje reklamę w internecie należy niestety włożyć między bajki:) Ja drugi raz do tej rzeki nie wejdę. Mam nadzieje że z czasem z jakością się poprawi bo jak na razie jest to na zasadzie "jakość to będzie". Mimo wszystko życzę Akwarium Fish wszystkiego najlepszego:) Dodam że u mnie wystarczyło wykonać szlif w pionie na przedniej i tylnej szybie czyli w sumie 2 metry a byłoby w miarę ok, a tak taka oszczędność zepsuła cały efekt. Myślę że dla firmy to pozorna oszczędność.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.