Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nazywam się Paweł i zaczynam swoją przygodę z Malawi. Chcialbym Wam przedstawić moj zbiornik:

Wymiary 120x40x50,

Filatracja: filtr zewnętrzny Aquael 650l/h z trzema wkładami z ceramiką i jednym wkładem z gąbka plus filtr wewnętrzny Aquael, również z ceramiką i gąbka,

Oświetlenie: led 2x30W,

Wnętrze: kamień serpentynit 20 kg, piasek biały kwarcowy 35kg, tło strukturalne zewnętrzne wykonane przeze mnie ze styropianu,

Obsada: brak (może macie jakieś propozycje?)

Zbiornik został zalany 3 dni temu, rybki planuję kupić za minimum 3 tygodnie, o ile parametry wody beda dobre. Do kubełka dodałem preparat Aquaelstarter.

Później przesyłam zdjecia. Moze macie jakieś sugestie, czy cos powinienem zmienić, dodac?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Siemanko :mrgreen:

Aranżacja naprawdę fajna,tło też niczego sobie ;)...

Ale tak jak MatiK napisał jest za dużo piachu,pozbądź się połowy a będzie ok :) ...

Powodzenia ;)

Opublikowano

....jeżeli zrobiłeś to ręcznie ( chociaż stożki sugerują ,że uformowała je woda wylatująca z wylotów ale może się mylę) to niepotrzebnie tak teraz formujesz dno. Masz dużo piasku ( być może pod spodem styropian który potęguje wrażenie grubego dna) i takie uformowanie ułatwi tylko powstawanie stref beztlenowych. A jak będziesz miał pysie to i tak będą Ci tworzyć takie krajobrazy.

Opublikowano
czy strefy beztlenowe sa groźne dla ryb?

Mogą być trujące,siarkowodór tam gromadzący się uwalniając się do toni wody przekształca się w silnie trujący kwas siarkowodorowy.