Skocz do zawartości

"Problemy i ich rozwiązywanie podczas uruchamiania akwarium 200l"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed przyklejeniem zaimpregnuj boki blatu lakierem.

Skoro planujesz to zamaskować jakąś listwą lub coś w tym stylu to proponuję zamiast lakieru silikon. Posmaruj nim dokładnie brzeg tej płyty, najlepiej palcem, wciskając w pory silikon. Nie oszczędzaj go, nie musi być ładnie, ale konkretnie, na grubo i tak przecież będzie to wszystko schowane/zamaskowane. Nie będzie Ci w tym układzie potrzebna okleina. W ten sposób stolarze zabezpieczają wycięcia w blatach pod zlewozmywaki:)

Opublikowano
To nadal będzie niepewna prowizorka. Nie wiadomo jak ten silikon będzie trzymał się tej płyty wiórowej.

Uwierz mi, że będzie się trzymał bardzo dobrze i moim zdaniem spełni zadanie.

Jakieś pół roku temu wymieniałem właśnie swój zlewozmywak i stad wiem o takim sposobie.

Meble mają jakieś 8 lat, a silikon wyglądał jak nowy i nie zauważyłem ani jednego miejsca, w którym by odstawał/odklejał się od krawędzi blatu.

Opublikowano
Skoro planujesz to zamaskować jakąś listwą lub coś w tym stylu to proponuję zamiast lakieru silikon

...lakier bardziej wniknie w strukturę płyty jak silikon. A jak zabezpieczy górę akwa to nie powinno być kłopotów. A najlepiej zmiana płyty póki jest możliwość.

Opublikowano
Domyślam się, że akwarium stoi przy ścianie. Jak kolega oblęci je dookoła? ;)

UPSS:) No to ma problem:)

Kurcze 200l baniak to nie jest wanna.

Sylwek skombinuj z 10 wiader, zlej do nich wodę, wyjmij kamole, zaproś silnego kolegę, z którym dźwigniecie akwarium na chwilę do góry, żona zdejmie tą płytę, położy z powrotem podkładkę, a Wy na to akwa. Kamole i woda wracają do baniaka. Akcja potrwa pół godziny i idziecie na browara:)

Uczestniczyłem w podobnej akcji z akwarium 450l, chodziło o odwrócenie zbiornika o 180 stopni, bo przednia szyba była bardzo porysowana:)

Dodatkowe utrudnienie, bo akwa z obsadą :)