Skocz do zawartości

"Problemy i ich rozwiązywanie podczas uruchamiania akwarium 200l"

sylwester.april

Rekomendowane odpowiedzi

A tak z czystej ciekawości zapytam: czym się kierowałeś umieszczając tę płytę wiórową pomiędzy szafką i akwarium ? Wg mnie takie rozwiązanie w Twoim przypadku jest bez sensu, a wręcz mogą być z tego kłopoty, choć nie muszą bo jeśli się zdecydujesz na pokrywę aluminiową i osadzisz koronę pokrywy na silikonie to wychlapywanie wody poza akwarium nie powinno mieć miejsca. Osobiście jednak proponował bym usunąć tę płytę jeśli masz taką możliwość.

A tak z czystej ciekawości zapytam: czym się kierowałeś umieszczając tę płytę wiórową pomiędzy szafką i akwarium ? Wg mnie takie rozwiązanie w Twoim przypadku jest bez sensu, a wręcz mogą być z tego kłopoty, choć nie muszą bo jeśli się zdecydujesz na pokrywę aluminiową i osadzisz koronę pokrywy na silikonie to wychlapywanie wody poza akwarium nie powinno mieć miejsca. Osobiście jednak proponował bym usunąć tę płytę jeśli masz taką możliwość.

Tak jak napisałem wcześniej - żebym wiedział to dużo rzeczy zrobiłbym lepiej.

... Płyta jest (według mnie) w ramach wzmocnienia konstrukcji (w tej chwili nie dałbym tego). Przykręciłem ja wykrętami od spodu.

... Jeśli zaimpregnuję boki płyty lakierem /farbą olejną i okleję okleiną pcv to może nie będzie problemów.

... C co miałeś na myśli pisząc że mogą być same problemy?

... Nie zauważyłem wychlapywania wody

....jeżeli nie możesz już zmienić blatu to warto też zabezpieczyć rant akwarium na którym będzie czy też spoczywa już pokrywa . Można to zrobić silikonem . Smarujesz rant silikonem , na to kładziesz koronę. Masz wtedy uszczelnione połączenie i woda nie wyjdzie tędy. Ale jest jeden problem...Jeżeli pokrywa jest tak skonstruowana ,że nie można oddzielić od korony belki i samych przykrywek to będzie potem problem np. już nie wyjmiesz czy nie włożysz np. dużych kamieni. Jeżeli jest to pokrywa np. zwykła typu Wromak to wtedy możesz dać ( nakleić) na rant taką taśmę do uszczelniania okien z poduszka powietrzną. Ja mam pokrywę Wromak Exclusive z koroną i dzielonymi przykrywkami i właśnie też przykleiłem tę uszczelkę pod koronę i mam spokój. Uszczelka jest lepsza od klejenia silikonem bo w każdej chwili bez problemu możesz się jej pozbyć.

... Płyta jest (według mnie) w ramach wzmocnienia konstrukcji (w tej chwili nie dałbym tego).

... C co miałeś na myśli pisząc że mogą być same problemy?

... Nie zauważyłem wychlapywania wody

1. Takie rozwiązanie nie wzmacnia, ani nie stabilizuje konstrukcji szafki w Twoim przypadku - miałoby sens, gdyby blat szafki był krótszy \ węższy od rozmiaru akwarium.

2. O ewentualnych problemach pisali Ci już przedmówcy. Takie płyty nie lubią wilgoci i kontaktu z wodą, a jeśli nie są dobrze zabezpieczone to puchną, a jaki jest tego efekt chyba nie trzeba Ci tłumaczyć.

3. I nie zauważysz wychlapywania wody dopóki nie będą w nim pływać podrośnięte ryby - do wychlapywania wody najczęściej dochodzi podczas karmienia, gdy ryby się "kotłują" w pobliżu tafli wody, albo gdy przeganiane zdominowane ryby szukają schronienia w górnych partiach zbiornika i uciekając najczęściej do narożnika akwarium przed rywalem wychlapują wodę. Ale to wszystko jeszcze przed Tobą Kolego.

O skutecznych sposobach zabezpieczenia akwarium przed wylewaniem wody napisał Ci Kolega powyżej.