Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. stan Opublikowano 4 Lutego 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 4 Lutego 2016 Tak jak wcześniej obiecałem tak teraz wrzucam filmik jak sam wykonuje wkład mechaniczny do narurowca plus słów kilka o odwróconych korpusach biologicznych. Link jest z mojego fanpage na FB https://web.facebook.com/547798615385118/videos/572178592947120/ 13
pablojogi Opublikowano 4 Lutego 2016 #2 Opublikowano 4 Lutego 2016 no no jestem pod wrażeniem, bardzo fajnie i przystępnie wytłumaczone z pokazaniem, ale rybska to masz bajka:-)
Jargos Opublikowano 4 Lutego 2016 #3 Opublikowano 4 Lutego 2016 Filmik super ! żeby bez problemu trafić rurką od sznurków w górę filtra proponuje dać kawałek 3-4 cm rurki 3/4'', pasuje idealnie
stan Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor #5 Opublikowano 9 Lutego 2016 Kupuje jak mówiłem w filmie 2-3cm na granulacje nie patrzę.
timi-akwaria.pro Opublikowano 9 Lutego 2016 #6 Opublikowano 9 Lutego 2016 na gratulacje nie patrzę. Ja wiedziałem, że Ty skromny chłop jesteś:)
lufa555 Opublikowano 10 Lutego 2016 #8 Opublikowano 10 Lutego 2016 Używałem watoliny. Byłem zadowolony. Jednak po jakimś czasie ( nie wiem czemu ale watolina w paczce robiła się krucha ) i mętniała mi woda zaraz po włożeniu nowych wkładów. Przesiadłem się na gąbki ( sam uciąłem takie do nawijania na rurkę od sznurków ) i było znacznie lepiej. Po płukaniu gąbek woda nigdy nie mętniała. Teraz stosuje gąbki 45ppi takie gotowe z otworem na trzpień od sznurków. Rewelacja. Bardzo łatwo się płucze, nie ściągam ich z tych rurek tylko pod kran i ognia. Co mnie wkurzało w poprzednich rozwiązaniach ale stan tym magicznym pierścieniem to ominął, było właśnie celowanie rurką w otwór w głowicy w korpusie. Ile czasami nerwów mnie to kosztowało to nie zdajecie sobie sprawy. Jednak teraz przy tych gotowych gąbkach to wkłada się je z taką łatwością jak sznurki a woda wolna od paprochów.
bakus_44 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Odświeżę nieco wątek. Obecnie stosuję w swoim narurowcu owatoline, ale chciałbym spróbować jak się sprawują w tej roli gąbki (nie wiem może przez sentyment, a może pocięcie tej waty nastręcza mi zbyt wielu trudności). Opinie są różne- jedni bardziej cenią owatoline, inni chwalą gąbki. Kiedyś czytałem tutaj o Waszych dylematach na temat gęstości, wysokości, średnicy otworów itp. - niestety nie jestem w stanie tego teraz odszukać. Proszę zatem jeszcze raz o opinie na temat różnych gęstości (30 ppi czy 45 ppi?), wyższości gąbki nad owatą, lub odwrotnie... Każda opinia mile widziana. Edytowane 10 Kwietnia 2017 przez bakus_44
Rekomendowane odpowiedzi