Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
planuję założyć nowy zbiornik 450l. Myślałem głównie o obsadzie non mbuna, mam w planach 3 gatunki:

mdoka white lips

mam do nich słabość, to mój ulubiony gatunek

dobrze, że masz słabość, to:

1/ małe stadko Placidochromis phenochilus Mdoka white lips

2/ Coś do toni - harem z niezbyt dużych Copadichromisów z artykułu http://forum.klub-malawi.pl/artykul-wybor-obsady-non-mbuna-akwarium-t21020.html

i bym może zostawił dwugatunkowo (tylko samice Copadi są brzydkie),

ale jeśli trzeci gatunek to z tych co Ci się podobają (ale mały harem, bo brzydkie samice):

- aulonocara blue neon undu,

- otopharynx black orange dorsal

Opublikowano

Myśle, że trzy gatunki tam można upchać, ale dwa jak pisze Tom jest chyba lepszym rozwiązaniem. Obsada z gatunkami podobnie agresywnymi okazała się niewypałem, zawsze dwa, trzy najsilniejsze samce podzielą sobie akwarium, a reszta będzie się tłoczyć w jąkimś kącie, wiec wykombinowałem tak z tego co miałem. Jako najsilniejsze w baniaku Aulonocary Nyassae mam 2+3, drugie z mojego chowu Aulonocara S Usisya jako zdecydowanie mniej agresywna i bardziej trzmająca się dna będzie schodzić z drogi Nyassae. No i zostały mi młode Copadichromisy Trewavasae które zdecydowanie wolą górne partie nie są za bardzo wojownicze, raczej unikają kłopotów. Narazie to działa bo ryby są w różnym wieku ale nawet jak się zrównają to licze że też to się sprawdzi. Akwarium mam takie jak planujesz i myśle że to absolutne minimum dla non-mbuny.

Opublikowano

A może Placidochromis phenochilus mdoka i Labidochromis caeruleus? Wrzucisz kilka skałek, których będą się trzymać Labidochromisy, a mdoki będą w toni.

Opublikowano

.....albo wg zasad artykułu j.w.:

1/ ryba A - Placidochromis j.w. czyli A3 - 5 lub 6szt

2/ ryba B - Copadichromis j.w. czyli B4 - 1+3

3/ ryba C - Labidochromis j.w. czyli C1 - 1+2

Opublikowano

Plan troszkę wziął w łeb, znajomy namieszał mi trochę w głowie i naciągnął mnie na aulonocarę maylandi 2+5 i otopharynx tetrastigma 1+3, przydałoby się jeszcze coś dobrać żeby się ładnie kolorki skomponowały. Jakieś pomysły?

-- dołączony post:

No i akwa też nie standardowa 450-ka, a 200 x 45 x 50, to chyba 3 gatunki będzie ok.

Opublikowano

O to muszę odwiedzić kumpla i dobrać jeszcze parkę tetrastigma, fajna rybka, bardzo mi się podoba, a co do yellowków to mam je już w innym akwa, a co myślisz o aulonkach maleri maleri, albo baenshi benga? Pasowały by?

-- dołączony post:

Ewentualnie blue neon undu, bo na nie choruję już od dłuższego czasu, tylko nie wiem jak z opcją kilku samców.

Opublikowano

Mogą być, z tym że Aulonocary lubią się krzyżować, więc lepiej, żeby nie wyszły poza twoje akwarium. Myślę, że dwa samce też dadzą radę. A może Placidochromis phenochilus gissel, albo Tanzania