Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

520e22aa1acde612.jpg

Trochę to nieudolne ale nie mam talentu do takich rysunków ;-)

1 sekcja mechaniczna, 2 pompa, 3 fbf 10' , 4 zapas ,5 purolite , 6 wylot do kanalizy , 7 czysta woda

Do sekcji mechanicznej mam 32mm rurę kanalizacyjną potem 3/4 . Dziś s bym zmienił 32 bądź 1' aż do trójnika za pompą i dałbym 3 mechaniki reszty bym nie zmieniał.

Opublikowano

Rys pierwsza klasa ale rodzi się pytanie mianowicie tego że media masz jedno za drugim a na filmie Stana sa kolo siebie bo mowi ze jak są jedno za drugim to spada wydajność wiec jak to jest? Ale i tak dziękuje za profesjonalny schemacik :-)

-- dołączony post:

Ale wam du.....e truje :-)

Opublikowano

Nie nie chodzi mi oto ze jest za mechanikiem tylko ze biologia jest jeden za drugim znaczy sie szeregowo , bo to ze za mechanikami to zecz jasna :-)

Opublikowano

Zauważ bajpasy na biologach. Nimi regulujesz przepływ przez biologię tak więc można traktować taki system jakby były na dwóch nitkach puszczone.

Ja bym teraz zrobił taki system narurowca na pompie 25-60 Grundfos.

post-13031-14695726922325_thumb.jpg

Opublikowano

Czyli robic tak jak ma Damian i nic nie kombinować? Jezeli są jeszcze jakieś uwagi to proszę jak nie to pomożemy zakończyć temat i z góry wszystkim dziękuje za pomoc i cierpliwość :-) Pozdrawiam

Opublikowano

Schematów jest wiele. Oczywiście decyzja należy do ciebie ale ja za pompą dałbym 4 korpusy z jednym bajpasem po środku. W mojej opinii 2 korpusy to za mało.

Opublikowano

ja dziś zrobiłbym taki jak poleca lufa555 z tym, że dałbym po dwa mechaniki na jeden zasys, lub 3 korpusy mechaniczne, a zasysy połączył. Trzeba by się jeszcze zastanowić czy potrzebny jest baypass przy biologi, stan to omawiał na swoim filmie i stwierdził, że nie.

Opublikowano

Bajpas jest potrzebny w momencie podmiany wody, jeżeli wlot wody świeżej jest tuż za pompą a przed biologią. Co to daje? A no to, że świeża woda leci prosto do akwa a nie przez biologię.