Skocz do zawartości

Metoda Ballings, korekta parametrów wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie, chciałbym podsumować tę dyskusję i wyciągnąć wnioski, ewentualnie podjąć jakieś działania.

Dla przypomnienia parametry wody:

GH = 9

KH= 8 (kran); 6 (akwarium)

pH = 7,6 (kran); 7,4 (akwarium)

Nie chcę już sypać tych specyfików (dedykowanych super soli) na podniesienie pH i kH, bo na mój litraż trzeba sypać dużo, nic nie dają jak widać w testach, a ewidentnie coś do akwarium wchodzi, bo woda mętna po dosypaniu przez jakiś czas. Mam następujące możliwości:

1. Nie robić nic i zostawić jak jest, ale trochę małe to kH i pH jak na Tanganikę

2. Zrezygnować z biopolimeru i atramentu i częściej podmieniać wodę, wtedy być może nie będą się gromadziły w akwarium związki rozkładu, które mogą mieć tendencję do zakwaszania wody i buforowania kH na niższym poziomie

3. Czy z biopolimerem, czy bez, ale dodawać jednak sody oczyszczonej, żeby kH i pH podnieść, tak, żeby pH było ok 8-8,5. Tylko, czy to będzie zawsze stabilne?

Decyzję muszę podjąć oczywiście sam, ale komentarze mile widziane :-)

Opublikowano

Jak masz w kranie Ph 7,6 i kh 9 to nic nie kombinuj, rób podmiany zachowuj czystość w baniaku (filtracja mechaniczna czyszczona najlepiej co tydzień). W baniaku powinno się Ph ustabilizować na nieco wyższym poziomie bez żadnych specyfików.

Jak będziesz na siłę podnosił do tych 8-8,5 to po każdej podmianie będzie się to zmieniać co nie jest dobre dla ryb.

Opublikowano

OK, ale robiąc systematyczne podmiany co tydzień - co nie jest dla mnie problemem, bo mam instalację podciągniętą pod baniak - jest sens trzymać biopolimer?

Opublikowano

Wojtekr, masz KH w akwarium na poziomie 6. Ciężko naprawdę utrzymać sensowne pH przy takim KH, spokojnie mineralizuj sodą przy każdej podmiance - ale oczywiście z głową, żeby uniknąć skoków, o których pisze eljot.

Bardzo dobrze zwróciłeś uwagę, na kumulację różnych innych związków, które zakwaszają wodę, bo NO3 i PO4 to nie wszystko. Zdecydowanie lepiej jak zastosujesz częstsze podmiany, zwłaszcza że piszesz, iż to nie problem :)

Skoro cudowne środki dedykowane prowadzą do takich wartości pH (i KH) jak masz to są one "cudowne" tylko w cudzysłowiu. Jak poprzestaniesz na sprawdzonej sodzie to wszystko pójdzie ok (bo masz pewność tego co sypiesz). Jeśli Twoje akwarium to 240L (o ile dobrze pamiętam) to możesz sypać ok. 8g do podmianki, a jak już dojdziesz do odpowiedniego pH (a więc i KH) to wtedy tak, by uzyskiwać w wodzie podmienianej takie KH jak w akwarium.

Opublikowano
OK, ale robiąc systematyczne podmiany co tydzień - co nie jest dla mnie problemem, bo mam instalację podciągniętą pod baniak - jest sens trzymać biopolimer?
To zależy od pytania które zadał ci Decco jakie masz NO3 w kranie, jeśli niskie i masz doprowadzoną instalację to możesz się zastanowić nad stałą podmianą (znajdziesz tematy na forum), wtedy możesz darować sobie wszystkie specyfiki :).
Opublikowano

bo ja pamiętam :(

Wojtek ma kranówę NO3 =20 ppm ale chyba bywało i 30ppm tego nie jestem pewien.

po to Wojtek wszedł w polimery i ma stale w akwarium NO3 coś ok 5ppm:D

jak dla mnie jest to kwestia wyboru czy lepiej mieć pH7,4- 7,6 czy NO3 powyżej 30ppm.

Dla wyjaśnienia to Tanganika ale jak ja kupowałem swoje tropheusy to Pani Monika Wisz podała że wszystkie u niej są w pH 7,6 bo tyle wychodzi nawet że te moje to były SNZ.

Opublikowano

jak dla mnie jest to kwestia wyboru czy lepiej mieć pH7,4- 7,6 czy NO3 powyżej 30ppm.

A można nie być zmuszonym do wyboru, czyli używać pochłaniaczy/wymieniaczy + robić więcej podmian :)

Opublikowano

Tak, mam NO3 w kranie na poziomie 20. Teraz z TMBT spadla mi do 10-20 i tak trzyma. Raz w miesiącu podmiana. Ale tak sobie mysle, ze jak bym podmiany robil co tydzień, to ile mi narosnie? 30-40 maks. A faktycznie po podmianie jakos tak lepiej w akwarium, ryby jakos zwawiej plywaja chociaż teoretycznie dolewam wody z wyzszym NO3. Poza tym TMBT kiepsko zbija PO4 i musze atrament lac. A jak wiadomo jestem sceptyczny, bo nie wiem co sie z tym PO4 wlasciwie dzieje. A przy podmiance przy okazji wsysania gowienek spomiedzy kamieni trochę tego PO4 tez sciagne. Na razie biopolimer siedzi wiec niech bedzie , ale jak sie wyczerpie to nie wiem, czy dokupie. Nib roboty mniej bo podmianki rzadsze, ale tez go trzeba plukac wiec i roboty i brudu wiecej. Ostatnio czyscilem reaktor po 6 tygodniach i juz byl kompletnie zapchany od biomasy w wacie.

Greezki, w kranie mam KH=8, wiec czestsze podmianki wyrownalyby moze to KH w akwarium. Baniak ma 1000 litrow, jednorazowo podmieniam ok 200 litrow.

Opublikowano
Tak, mam NO3 w kranie na poziomie 20.

To trochę kicha, osobiście pokombinowałbym ze stałą podmianą ale przez żywicę purolite (masz temat Deccorativo na forum a i samego autora :)), możesz tak ustawić aby do akwa wpadała woda z zerowym NO3 i pozostałymi parametrami na poziomie kranówki (Ph Kh i Gh ok.)

• Dziękuję 1